Data actualizării:
Data publicării:

Rusia ar fi cerut ajutorul Chinei pentru războiul din Ucraina

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Oficiali americani, care doresc să rămână anonimi, au obținut informații despre discuțiile ruso-chineze.

Rusia a cerut Chinei echipament militar și susținere pentru războiul din Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a început invazia țării europene luna trecută, transmite New York Times. Informațiile vin de la oficiali americani, mai precizează sursa citată.

Federația Rusă nu s-a mulțumit cu atât și a cerut și asistență economică pentru a reuși să contrabalanseze sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și statele asiatice.

Americanii nu vor să dezvăluie cum au aflat totul

 

Oficialii americani încearcă să-și țină secret modul în care colectează informații despre cererile Rusiei și nu au dorit să explice mai în detaliu ce fel de echipament militar a fost solicitat de Moscova. Sursele informațiilor nu au făcut publică nici reacția Chinei la solicitări.

Președintele chinez Xi Jinping are o relație bună cu Putin și i-a fost alături în timp ce Rusia a escaladat militar, distrugând orașe din Ucraina și ucigând mii de civili care-i stăteau în cale. Americanii monitorizează îndeaproape relația cu China să vadă dacă statul comunist va ajuta în vreun fel țara condusă de Vladimir Putin.

SUA anunță consecințe pentru China dacă ajută Rusia să scape de sancțiuni

 

Consilierul pentru securitatea națională al președintelui american a avertizat Beijingul că va avea parte „cu siguranță”  de consecințe dacă ajută Moscova să scape de sancțiunile mondiale impuse din cauza invadării Ucrainei.

Potrivit The Guardian, este vorba despre Jake Sullivan, care va urma să se întâlnească luni cu ministrul de Externe chinez, Yang Jiechi, în Roma. Acesta este de părere că China știa dinainte planurile de invadare ale Ucrainei, însă Beijingul nu ar fi înțeles cu adevărat ce voia Rusia.

Statele Unite încearcă să vadă dacă China a ajutat sau va ajuta Rusia

 

Acum, Washingtonul monitorizează îndeaproape situația pentru a vedea în ce măsură a ajutat economic și logistic Rusia. Dacă rezultatele arată că Beijingul a ajutat cu adevărat Moscova, vor exista sancțiuni.

„Comunicăm direct și în mod privat cu Beijingul și cu siguranță vor fi consecințe pentru încercarea de evitare a sancțiunilor sau susținerea Rusiei”, a spus Sullivan, consilierul președintelui Joe Biden. „Nu vom permite așa ceva și să permitem un colac de salvare Rusiei față de sancțiunile acestea”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel