Urmărește emisiunea live
Rusia a ajuns să-ți recruteze soldații prin traficanții de carne vie din Asia. Poliția indiană a intervenit și arestat o parte din traficanți
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Poliția indiană a anunțat arestarea a patru persoane legate de o rețea de trafic de persoane, care ar fi ademenit tineri bărbați în Rusia cu promisiuni de locuri de muncă bine plătite sau de studii universitare, doar pentru a-i forța să lupte în războiul din Ucraina, relatează Reuters.

Potrivit Biroului Central de anchetă (CBI) al Indiei, aproximativ 35 de bărbați indieni ar fi fost păcăliți în acest fel. Cei patru arestați sunt un traducător, o persoană care a facilitat procesul de obținere a vizelor și de rezervare a biletelor de avion, precum și doi "recrutori principali" pentru statele sudice Kerala și Tamil Nadu.

CBI a mai menționat că ancheta continuă împotriva altor persoane suspecte care fac parte din această rețea internațională de trafic de persoane.

Familiile a două dintre victimele indiene care au murit în război au declarat pentru Reuters că aceștia plecaseră în Rusia cu speranța de a lucra ca "ajutori" în armată.

Ministerul de Externe al Indiei a declarat că fiecare caz a fost "discutat serios" cu Rusia. Moscova nu a răspuns la cererile repetate ale Reuters pentru un comentariu.

Alte țări din Asia de Sud au emis, de asemenea, avertismente către cetățenii lor împotriva acestor rețele de trafic de persoane, după ce au apărut multiple cazuri de persoane ademenite în mod similar să lupte în armata rusă.

Sri Lanka a declarat în data de miercuri, 22 martie, că "un număr semnificativ" dintre veteranii de război ai săi au fost ademeniți pe frontul de război Rusia-Ucraina cu promisiuni de salarii mari, cetățenie și alte beneficii pentru serviciul în armată, niciuna dintre acestea fiind îndeplinite.

"Un număr semnificativ de veterani de război au murit și au suferit răni pe câmpul de luptă", a declarat Ministerul Apărării din Sri Lanka, adăugând că legea va fi "aplicată strict" în acest caz.

Un maior pensionar și un agent de angajare au fost arestați în legătură cu acest caz.

Nepal, care și-a oprit eliberarea permiselor de muncă pentru Rusia și Ucraina în ianuarie, a declarat că mai mulți tineri șomeri nepaliezi au fost recrutați ilegal în armata rusă de agenți care le-au cerut sume mari de bani pentru vize.

Se estimează că cel puțin 200 de nepalezi servesc în prezent în armata rusă și aproximativ 100 sunt dați dispăruți, potrivit oficialilor.

India a refuzat să condamne Rusia pentru război, cerând în schimb dialog și diplomație pentru încetarea conflictului. Cele două țări au o relație strânsă de decenii, comerțând cu produse de la avioane de luptă la ceai.

India a mărit, de asemenea, achizițiile de petrol ieftin din Rusia de la începutul războiului, Moscova devenind cel mai mare furnizor de petrol al său în ultimul an fiscal pentru al doilea an la rând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel