RUSALII 2021. Ce se sfinţește şi se împarte credincioşilor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
RUSALII 2021. Ce se sfinţește şi se împarte credincioşilor
RUSALII 2021. Ce se sfinţește şi se împarte credincioşilor
Rusaliile este o sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Duminica Cincizecimii sau a Pogorârii Sfântului Duh prin care s-a întemeiat Biserica Lui Hristos, la 50 de zile după Înviere.

Ortodocşii prăznuiesc la 50 de zile după Înviere, Rusaliile, marcând ziua în care Duhul Sfânt S-a pogorât peste adunarea apostolilor, în chip de limbi de foc, iar aceştia au început să propovăduiască în întreaga lume.

Ziua în care s-a întemeiat Biserica Lui Hristos

În această zi s-a întemeiat Biserica Lui Hristos, când Duhul Sfânt a venit în lume şi S-a pogorât peste Sfinţii Apostoli, cei care L-au însoţit în timpul vieţii Sale pământeşti pe Iisus Hristos. În acest fel Sfinţii Apostoli au fost întăriţi pentru a duce vestea ce bună, Sfânta Evanghelie, în toată lumea, pentru a se face auziţi şi crezuţi de atâta lume puterea nu era de la ei ci de la Dumnezeu.

Duhul Sfânt S-a pogorât într-o zi de duminică, în chip de limbi de foc

"Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună la un loc. Şi fără de veste s-a făcut în cer un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede şi a umplut toată casa unde şedeau. Şi limbi ca de foc li s-au arătat, împărţite, şi au şezut pe fiecare din ei. Şi s-au umplut toţi de Duh Sfânt şi au început să grăiască în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi". (Fapte, 2, 1 -4)

De sărbătoarea Rusaliilor în biserici se aduc ramuri de tei, de nuc sau spice de grâu

De sărbătoarea Rusaliilor în biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfinţesc şi se împart credincioşilor, simbol al limbilor de foc coborâte peste Apostoli şi putere a Duhului Sfânt.

Pogorârea Duhului Sfânt/Rusaliile, cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor

Împreună cu Paştele, Pogorârea Duhului Sfânt este cea mai veche sărbătoare creştină, fiind prăznuită încă de pe vremea apostolilor. Despre ea amintesc şi Sfântul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) ş.a. Până către sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea, Cincizecimea era sărbătorită împreună cu Înălţarea Domnului. După aceasta, Înălţarea a fost mutată la 40 de zile de la Paşte, Cincizecimea devenind sărbătoare de sine stătătoare. Denumirea de „Rusalii” provine de la sărbătoarea trandafirilor din lumea română „Rosalia”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel