Ruperea coaliției de guvernare, PROCENTE ARGUMENT. Ipoteză pentru Guvernul Cîțu: Când PICĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto gov.ro/Guvernul Cîțu
foto gov.ro/Guvernul Cîțu
Coaliția de guvernare trece printr-o nouă criză. USR PLUS ar amenința că ar ieși de la guvernare, în disputa pe desființarea SIIJ. 

Desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) determină tulburări în coaliția de guvernare, iar miza e atât de mare încât USR PLUS ar fi amenințat inclusiv că iese de la guvernare. Partidele ce formează Guvernul Cîțu au viziuni diferite cu privire la viitorul Secției Speciale.

Vezi și: Desființarea SIIJ cutremură coaliția. Liderul deputaților UDMR: Stelian Ion alunecă spre stalinism. Și Dan Barna a intrat în acest delir

În acest context complicat, reamintim chestionarul ARGUMENT - institutul de sondare al DCMedia Group- publicat la începutul acestui an. Atunci, cei mai mulți dintre cei chestionați considerau că coaliția de guvernare va rezista 12 luni (53%). Instalat în decembrie 2020, Guvernul Cîțu are puțin peste 6 luni de activitate. 7% dintre cei care au răspuns au considerat că 6 luni va dura și coaliția de guvernare. 13% dădeau șanse timp de 10 luni. Alți 13% vedeau 24 de luni de existență pentru coaliția de guvernare. (Vezi procentele complete în imaginea de mai jos). 

1. -imagine fara descriere- (cat-va-rezista-coalitia-de-guvernare-argument_06503400.jpg)

Întrebați la acea vreme de ce s-ar sparge coaliția, 40% au răspuns că din cauza divergențelor dintre USR și PNL. În divergențe, este acum implicat și UDMR. 27% vedeau că cearta va porni de la bani. Și nu ar fi departe de adevăr. În prezent, în Guvern, după revocarea lui Alexandru Nazare de la Finanțe, cearta pe bani pare a fi un scandal mocnit. Rectificarea bugetară pare să producă, de asemenea, probleme între cele trei partide. În plus, nu uităm de PNRR, un plan de redresare care a ”demarat” cu frâna de mână trasă, iar momentan, se află blocat, undeva, în vreun sertar din Executiv sau european. 

2. -imagine fara descriere- (motivul-spargerii-coalitiei_37635600.jpg)

Astfel, în concordanță cu sondajul mai sus amintit, întrebați câte luni va rezista Guvernul Cîțu, 53% au răspuns că 12 luni. 10 luni au răspuns 13%. Câte 7% au răspuns 14, 24 și 48 de luni. 

Certitudini nu sunt, doar probabilități și răspunsuri care au format procentele mai sus amintite. Precizăm, încă o dată, că e vorba despre chestionarul din ianuarie 2021. 

Rămâneți pe DCNews.ro. În cel mai scurt timp, vă vom prezenta analiza sociologului Mădălina Hideg, directorul institutului ARGUMENT, despre procentele din ianuarie și realitatea zilei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel