Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, acuzat că face parte din grupul care a dat jos guvernul: Nu a încetat să critice, din prima zi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de Nadejda Bostanova, Pexels
Fotografie de Nadejda Bostanova, Pexels
Cornelia Ninova, preşedintele Partidului Socialist Bulgar, îl acuză pe Rumen Radev, preşedintele Bulgariei, că face parte din grupul care a dat jos actualul guvern. 

Preşedintele Rumen Radev face parte din grupul care a dat jos actualul guvern. Asta a afirmat liderul Partidului Socialist Bulgar (BSP), Cornelia Ninova, după ce partidul a restituit şefului statului al treilea mandat de formare a unui guvern.

"Nu a încetat să critice guvernul din prima zi, deşi el a creat partidul principal din acesta. Împreună cu Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MDL), "Există un Astfel de Popor" (ITN) şi "Vâzrajdane" nu ne-au dat 100 de zile. Credem că el face parte din grupul care a răsturnat actualul guvern", a subliniat Ninova.

A acuzat partidele bulgare că au aruncat ţara în haos

Ea a enumerat înainte de asta cele patru partide, acuzându-le că, cu o iresponsabilitate cinică, au aruncat ţara în haos din cauza deciziei de miercuri a Parlamentului de a nu introduce programul legislativ al BSP pe ordinea de zi pentru vot.

Tema haosului a fost prezentă în cuvintele lui Radev, în cadrul conversaţiei din timpul restituirii efective a mandatului. El a declarat că această coaliţie de guvernământ a lăsat moştenire guvernului interimar haosul din sectorul energetic.

"Nu acceptăm criticile preşedintelui la adresa BSP, că lăsăm un haos. Îi recomandăm să adreseze această critică către ITN şi Slavi Trifonov, care l-au dat pe ministru din sector", a comentat Ninova. Ea a arătat că BSP a dat dovadă de cel mai înalt grad de responsabilitate şi a tras un semnal de alarmă în Parlament cu privire la gravitatea problemei absenţei unui preşedinte al Comisiei de Reglementare în Energie şi Apă, dar nimeni nu a crezut-o. În schimb, s-a confruntat cu critici că va păstra mandatul, pentru a prelungi viaţa guvernului.

Ninova a alimentat tensiunile legate de preşedinte spunând că el se grăbeşte să ajungă la putere, întrucât a dat termen până la sfârşitul săptămânii pentru a se alege un nou preşedinte al Comisiei de Reglementare în Energie şi Apă (CREA), după numirea declarată neconstituţională a lui Stanislav Todorov. "Un nou preşedinte al CREA nu poate fi ales în două zile. Deputaţii ne-au informat că termenul necesar este până pe 12 august. Se merge spre revenirea lui Ivan Ivanov, ceea ce este discutabil din punct de vedere constituţional şi sperăm că nu va duce la o altă anulare", a spus Ninova.

Între timp, vicepreşedintele grupului parlamentar al BSP, Filip Popov, a comentat la BNR că preşedintele a început să prefere guvernele interimare. El a adăugat că Radev pare să fie complice în organizarea de alegeri anticipate, deoarece acţiunile sale de până acum au fost mai degrabă formale, scrie Rador.

Alte atacuri la adresa lui Radev

Liderul BSP, Ninova, a comentat că Radev nu a ridicat problema reprezentanţilor BSP în guvernul interimar. "Admit că va face la fel ca prima dată - va lua reprezentanţi ai socialiştilor prin spatele nostru", a atacat din nou Ninova, anunţând că deocamdată nu are informaţii despre miniştri de stânga, întrucât nimeni nu s-a adresat oficial partidului. Până acum, Radev a numit doi reprezentanţi ai BSP în guvernele sale interimare - Deniţa Zlateva ca viceprim-ministru în 2017 şi Ianaki Stoilov ca ministru al justiţiei în 2021. Ea a subliniat că BSP nu va fi responsabil pentru activitatea guvernului interimar şi nu este îngrijorată de verificările din partea acestuia. Ea a rezumat că nu regretă că l-a susţinut pe Rumen Radev pentru funcţia de preşedinte, subliniind că el datorează ambele mandate, în principal primul, Partidului Socialist Bulgar. Ca o problemă pentru BSP la viitoarele alegeri anticipate, ea a vorbit de votul la aparate, deoarece lipsa buletinelor de vot pe hârtie a dus la o prezenţă scăzută la vot, ceea ce, potrivit ei, este o responsabilitate pentru toate instituţiile. BSP a fost printre partidele care au votat "pentru" includerea modificărilor Codului Electoral pe ordinea de zi a Parlamentului, alături de GERB şi Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi. La sfârşitul lunii iunie, doar decizia lui Krum Zarkov din partea stângii de a vota împotrivă a împiedicat întoarcerea votului pe hârtie.

Cu toate acestea, Ninova a subliniat că partidul intră în alegeri cu faţa curată, întrucât BSP a fost pilonul social al guvernului şi în şase luni s-au direcţionat 22 miliarde de leva în această sferă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel