Data publicării:
Rudel Obreja avea cancer. Simptomele bolii care l-a dus la moarte
Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, a încetat din viaţă la vârsta de 57 de ani, a anunţat, duminică, pe Facebook, preşedintele Ligii Profesioniste de Box din România, Viorel Plosca.
Conform unor informații, avea cancer de pancreas.
În funcție de componenta afectată (endocrină sau exocrină), există mai multe tipuri de cancer pancreatic. Rareori, pot fi întâlnite și alte forme de cancer la nivelul acestei glande, precum limfomul sau sarcomul.
Tumorile exocrine - reprezintă cea mai des întâlnită formă de cancer pancreatic, cu peste 90% dintre cazuri. Tumorile își fac apariția la nivelul ducturilor, iar acest tip particular de cancer de pancreas poartă numele de adenocarcinom ductal (carcinom ductal). În cazul în care tumora este localizată la nivelul acinilor, aceasta poartă numele de adenocarcinom acinar.
Tumorile endocrine - sunt denumite și tumori pancreatice neuroendocrine, fiind mult mai rar întâlnite și constituind aproximativ 7% dintre cancerele pancreatice. Tumorile endocrine pot fi funcționale (produc hormoni) sau nefuncționale (încetează producția de hormoni).
Simptome
Această afecțiune este dificil de diagnosticat la timp, fiind o boală insidioasă (se dezvoltă asimptomatic), iar în 80% dintre cazuri pacienții sunt diagnosticați când tumora este deja în stadiu avansat sau a metastazat la alte organe. Caracteristic acestui tip de cancer este icterul instalat în trepte, nedureros, lipsit de febră.
Acest tip de cancer apare târziu în viață, în jurul vârstei de 60-80 de ani. Există atât o influență ereditară, cât și a factorilor externi, precum obezitatea, dietă bogată în grăsimi de origine animală, fumatul, diabetul zaharat de tip 2, ciroză hepatică, pancreatita cronică.
Diagnosticul de certitudine este de natură histopatologică. La examinarea paraclinică pot fi constatate valori crescute ale glicemiei sau instalarea diabetului zaharat. Ca metode de imagistică, sunt folosite ecografia abdominală, CT, RMN abdominal, ecoendoscopia. Una dintre metodele folosite atât în scopul stabilirii diagnosticului, cât și ca tratament este colangiopancreatografia endoscopică retrogradă. Această metodă de imagistică permite vizualizarea caii biliare și recoltarea de probe pentru examinarea histopatologica.
Fiind o boală descoperită de regulă în stadii avansate, sunt puține cazuri în care tratamentul aplicat conduce la vindecarea acesteia. În unele cazuri, este posibilă rezecția chirurgicală a zonei afectate sau a întregii glande. După operație se continuă cu chimioterapie. Dacă nu este posibilă rezecția tumorii, se recurge la un tratament paliativ, care constă în terapie alternativă, intervenții chirurgicale sau chimio- și radio- terapie.
O metodă alternativă de tratament pentru stadiile avansate ale cancerului pancreatic este neuroliza de plex celiac. Aceasta este o procedură efectuată prin ecoendoscopie și are potențial ridicat de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților aflați în stadiu avansat de boală.
Prognosticul este rezervat, în special în cazurile descoperite tardiv. Acest tip de cancer de pancreas metastazează cu predilecție în plămâni și ficat, ducând la numeroase complicații, precum tulburări de coagulare, icter, tulburări ale stării de conștientă. Este responsabil pentru 7% dintre decesele cauzate de cancer, conform Sanador.
Obreja a fost un boxer valoros, cucerind o medalie de argint la categoria semi-mijlocie la Europenele din 1989 şi una de bronz la Mondialele din acelaşi an
Multiplu campion naţional, Obreja a participat şi la JO de la Los Angeles, din 1984.
În 2004, Obreja a fost ales preşedinte al Federaţiei Române de Box, îndeplinind în acelaşi timp diferite funcţii în federaţiile europeană şi internaţională a boxului amator.
În 2018 a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la luare de mită în Gala Bute. El a fost eliberat în decembrie 2018 din Penitenciarul Jilava după ce magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au admis contestaţia de suspendare a executării pedepsei, formulate în baza faptului că alcătuirea completurilor de 5 judecători nu s-a făcut prin tragere la sorţi.
În aprilie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate contestaţiile în anulare ale lui Rudel Obreja, astfel că acesta a revenit după gratii. În iulie 2022, Tribunalul Ilfov dispunea eliberarea lui Rudel Obreja pentru ca acesta să se poată trata de cancer într-un spital civil din ţară.
VEZI AICI MAI MULTE DETALII DESPRE RUDEL OBREJA - https://www.dcnews.ro/rudel-obreja-a-murit_908438.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News