Roxana Briban - scurtă biografie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Roxana Briban s-a dedicat vieţii muzicale încă de la vârsta de 6 ani, când a început să studieze vioara şi canto. În scurt timp , Roxana Briban a devenit solistă a Corului de Copii al Radiodifuziunii Române, cu care a susţinut peste 300 de concerte în ţară şi în străinătate.

Termină Universitatea de Muzică din Bucureşti la clasa prof. univ. Maria Slătinaru-Nistor în anul 2000. Imediat după absolvire, debutează ca solistă a Operei Naţionale din Bucureşti, cu rolul Contesei din opera Nunta lui Figaro de W.A.Mozart.

Începutul carierei internaţionale al Roxanei Briban este marcat de debutul la Wiener Staatsoper, în anul 2003, cu rolul Micaela, din opera Carmen de Georges Bizet. De atunci, soprana româncă devine invitat permanent al scenei vieneze, încheind contracte până în stagiunea 2009-2010, cu rolurile Donna Elvira (Don Giovanni), Mimi (Boema), Amelia Grimaldi (Simone Boccanegra), Contesa (Nunta lui Figaro) şi Tatiana (Evgheni Oneghin). Rămâne fidelă scenei bucureştene în timp ce este invitată în teatre precum Volksoper Wien, Deutsche Oper Berlin, Theatre Capitole du Toulouse, Teatro Municipal Santiago de Chile şi Het Muziektheater din Amsterdam, la Zurich, la Roma, Dresda, Madrid, Atena, Bangkok, Singapore sau Seul şi unde are prilejul de a fi alături de dirijori renumiţi precum Marco Armiliato, Adam Fischer, Rafael Fruhbeck de Burgos, Michail Jurowski, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Marc Piollet, Peter Schneider, Vjekoslav Sutej, regizori ca Michael Hampe, Robert Wilson şi artişti celebri precum Agnes Baltsa, Giuseppe Filianoti, Ferruccio Furlanetto, Franz Grundheber, Ildiko Raimondi, Michael Schade, Stephania Toczyska.

Timbrul vocal lirico-spinto îi permite sopranei Roxana Briban abordarea unei palete variate de roluri, de la Leila (Pescuitorii de perle), Micaela (Carmen), Nedda (Paiaţe) la Marguerite, Elena (Mefistofele) sau roluri mozartiene precum Contesa (Nunta lui Figaro), Donna Elvira, Donna Anna (Don Giovanni), cât şi roluri verdiene ca Violetta Valery (Traviata), Alice Ford (Falstaff), Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Aida din opera cu acelasi nume, Leonora (Trubadurul), Elisabetta de Valois (Don Carlo), din repertoriul puccinian interpretând rolurile Mimi (Boema) şi Cio-Cio San (Madama Butterfly). În repertoriul său se regăsesc lucrări vocal-simfonice, de la Bach, Haendel, Beethoven, Brahms, Felix Mendelssohn Bartholdy, Verdi, Mahler, pâna la Dmitri Şostakovici şi Paul Hindemith.

Dupa turneul asiatic, cu opera Nunta lui Figaro de W.A.Mozart, în rolul Contesei, colaborarea cu Wiener Staatsoper a continuat în stagiunea 2007-2008 cu alte doua turnee, în Europa (Luxemburg) cu opera Don Giovanni, în rolul Donna Elvira şi un al doilea turneu în Asia (Tokyo Nomori Opera), unde soprana Roxana Briban a debutat în rolul Tatianei, din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, sub conducerea muzicală a celebrului dirijor Seiji Ozawa.

În 2009 a fost concediată de la Opera Naţională Bucureşti, iar contractele de colaborator pe care soprana le avea la Opera din Viena s-au încheiat şi ele o dată cu plecarea de la conducerea instituţiei a lui Ioan Holender, în 30 august 2010, motiv pentru care a suferit o depresie, ce a determinat-o ca pe 20 noiembrie 2010 să se sinucidă.

Directorul Operei Naţionale Bucureşti, Cătălin Ionescu Arbore, a declarat că în anul 2009, soprana Roxana Briban şi-a dat demisia. (sursa: Wikipedia)

Citeşte şi:

Soprana Roxana Briban s-a sinucis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel