Data actualizării:
Data publicării:

Roxana Bojariu, atenționare după ce azi a fost cea mai călduroasă dimineaţă de septembrie din ultimii 65 de ani

Autor: Doinița Manic | Categorie: Vremea
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Roxana Bojariu, climatolog, a spus cum ne vor afecta schimbările climatice tot mai accentuate.

Marți, 3 septembrie, a fost cea mai călduroasă dimineaţă de septembrie din ultimii 65 de ani, iar asta nu este tot, se pare că întreaga lună septembrie va deveni în acest an a patra lună de vară în România. În acest context, Roxana Bojariu, climatolog, a explicat la ce fenomene meteorologice ar trebui să ne așteptăm în perioada următoare.

"Incendiile de vegetație, de cele mai multe ori, sunt provocate de om, dar sunt favorizate ca extindere, ca intensitate, de aceste temperaturi foarte ridicate și de absența umidității, de absența precipitațiilor, care au determinat existența unei vegetații uscate foarte ușor de aprins și care întreține focul.

Avem iarăși impacturi în marile aglomerări urbane. Acolo stresul termic are un efect asupra sănătății publice. Sunt grupuri vulnerabile oamenii peste 65 de ani, copiii, dar și cei care au boli cronice. Iar dintre cei care au boli cronice cardiovasculare, se pare că femeile sunt mai vulnerabile la stres termic decât bărbații.

Roxana Bojariu: Astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente

Astfel de lucruri ar trebui luate în calcul atunci când se fac strategii pentru sănătatea publică, pentru că astfel de veri vor deveni din ce în ce mai frecvente. Din păcate, aceste minime foarte mari nu ușurează situația, pentru că stresul din timpul zilei este continuat cu stresul termic noaptea. În acele zone unde avem aceste depășiri foarte mari, normal ar fi să avem sub 20°C, 17-19° ca minimă, dar din păcate, temperaturile, ați văzut, poate să fie chiar cu multe grade mai ridicate.

Din păcate, va trebui să luăm în calcul aceste condiții atunci când vom găsi soluțiile de adaptare. Soluții pe termen scurt sunt legate de sistemele acestea de avertizare și atenționare. Oamenii sunt informați și știu ce trebuie să facă, dar trebuie și măsuri pe termen mediu și lung, să ne programăm altfel activitățile, să fim mai atenți în natură, să nu declanșăm incendii din neglijență", a declarat Roxana Bojariu, la Antena 3 CNN.

Prognoza meteo pe o lună, modificată. Ultimele date de la meteorologi

Conform ultimelor actualizări ale prognozei meteo emise de Administrația Națională de Meteorologice (ANM), în săptămâna 2 - 9 septembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile vestice. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile nordice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 9 - 16 septembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Cu excepția regiunilor nord-estice, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sud-vestul teritoriului.

În săptămâna  16 - 23 septembrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în majoritatea regiunilor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel