Roubini, profetul crizei, anunță o prăbușire a pieței aurului
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp
nouriel_roubini_economist
nouriel_roubini_economist

Cunoscutul economist Nouriel Roubini a anunțat un scenariu îngrijorător privind prețul aurului.

Autor: Laura Galescu

Nouriel Roubini prevestește faptul că prețul aurului va scădea până la 1.000 de dolari uncia până la sfîrșitul anului 2015. Aceasta în condițiile în care prețul aurului a oscilat între 800 de dolari uncia la începutul anului 2009 și incredibila valoare de peste 1.900 de dolari uncia în toamna lui 2011.

La apogeu, unii analiști financiari au estimat că prețul aurului va atinge valori uriașe, mergând până la 2.000, 3.000 sau chiar 5.000 de dolari, potrivit Project Syndicate. Dar prețurile au scăzut din acel moment, iar în prezent aurul a ajuns la o depreciere de aproape 30% față de vârful din anul 2011.

Motivele prăbușirii prețului

Economistul Nouriel Roubini, prezintă și motivele posibilei scăderi a prețului aurului. Tranzacționarea metalului prețios merge cel mai bine atunci când există un risc al inflației foarte ridicat, iar în prezent nu este cazul.Ca un paradox, pretul aurului a crescut brusc în urmă cu câțiva ani, când ratele inflației au devenit negative

Apoi, spre deosebire de alte active, aurul nu oferă niciun venit. În timp ce acțiunile produc dividente, obligațiunile cupoane, iar imobiliarele oferă chirii, aurul înseamna doar un joc al aprecierii capitalulu. Un alt motiv este că unele guverne au susținut datoriile suverane, ceea ce i-a impins pe investitori spre aur, datorită faptului că obligațiunile guvernamentale au fost mai riscante.

 În final, ultimul argument ar fi faptul că unii lideri conservatori, în special din SUA, au exagerat cu aurul, într-un mod care s-a dovedit contraproductiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel