Data actualizării:
Data publicării:

Rotativa din Bulgaria, pe model românesc. Confuzie în coaliția de la Sofia, după ce premierul a demisionat, respectând înțelegerea

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Premierul bulgar Nikolai Denkov și-a prezentat demisia marți, deschizând calea pentru ca partenerul său de coaliție, partidul de centru-dreapta GERB, să preia conducerea guvernului, așa cum s-a convenit în urma alegerilor de anul trecut.

Cu toate acestea, au existat unele controverse și neclarități cu privire la ce se va întâmpla în continuare, relatează presa bulgară.

GERB și blocul pro-occidental condus de formațiunea "Continuăm schimbarea", reprezentat de Denkov, au semnat anul trecut un acord conform căruia fostul comisar european Maria Gabriel, care în guvernul lui Denkov a fost ministru de externe, urmează să preia funcția acestuia de prim-ministru după nouă luni.

Demisia lui Denkov, marți, a luat însă prin surprindere. Potrivit acordului pentru "rotație", demisia trebuia să aibă loc între 6 și 9 martie.

"Nu este vorba de un joc politic, ci de respectarea cuvântului dat, o expresie a continuității, a fair-play-ului politic și a respectului pentru cetățeni", a declarat ulterior Denkov într-un comunicat. "Acum îmi onorez angajamentul pe care ni l-am asumat prin declarația comună din 6 iunie 2023", a precizat premierul demisionar.

Demisia a fost transmisă parlamentului, care s-a grăbit să organizeze un vot pentru miercuri, dar nu era clar când va depune Gabriel jurământul.

Site-ul de știri Sofia Globe a avertizat chiar că, în ciuda acordului, coaliția s-ar putea destrăma din cauza disputelor dintre parteneri cu privire la modul în care să procedeze după demisia lui Denkov.

GERB insistă ca Gabriel să își păstreze și poziția de ministru de externe cât timp este prim-ministru și sugerează o rotație la fiecare 15 luni în loc de nouă luni. Ambele chestiuni sunt încă în curs de negociere cu formațiunea lui Denkov. Cele două partide sunt așteptate să anunțe până vineri dacă au ajuns la un acord, potrivit site-ului.

La alegerile din aprilie anul trecut, GERB s-a clasat pe primul loc, obținând 69 de locuri în parlamentul de 240 de locuri. Blocul condus de "Continuăm schimbarea" a obținut 64 de locuri.

În cele din urmă, Adunarea Națională a Bulgariei a votat miercuri acceptarea demisiei guvernului lui Nikolai Denkov, care a intrat în funcție cu nouă luni în urmă. În Parlamentul cu 240 de locuri, votul a fost de 216 voturi pentru, niciunul împotrivă și nicio abținere.

Guvernul lui Denkov va rămâne în funcție până la alegerea unui nou guvern sau până la eșecul procesului constituțional, numirea unui guvern interimar și organizarea de noi alegeri parlamentare.

Adresându-se Parlamentului la începutul ședinței din 6 martie, Denkov a declarat că și-a depus demisia în conformitate cu angajamentul luat în iunie 2023. El a cerut ca negocierile privind un nou guvern să înceapă imediat după ce demisia a fost aprobată. După ce s-a adresat Parlamentului, Denkov a plecat pentru a participa la o ședință ordinară programată a cabinetului.

În Parlament, dezbaterea de mai bine de două ore înaintea votului privind demisia a fost marcată de dueluri previzibile între grupurile care au susținut guvernul și partidele minoritare din opoziție cu privire la bilanțul guvernului lui Denkov.

Aflat la București la reuniunea PPE, liderul GERB, Boiko Borissov, a precizat că negocierile dintre partenerii de coaliție se vor desfășura în weekend, cu scopul de a realiza o tranziție fără probleme și a exclus posibilitatea unor alegeri anticipate.

El și-a exprimat însă dezamăgirea față de ceea ce a spus că a fost o abordare pripită a partenerilor de guvernare. "Denkov a venit, și-a dat demisia și a plecat", a comentat el, potrivit Novinite.com.

Borissov a criticat ceea ce a considerat a fi o mișcare "arogantă" din partea partenerilor de coaliție, subliniind decizia acestora de a anunța demisia lui Denkov fără o consultare prealabilă.

Abordând potențialele schimbări în cadrul cabinetului, Borissov a lăsat să se înțeleagă că sunt necesare revizuiri semnificative, inclusiv înlocuirea anumitor miniștri. El a subliniat poziția sa în această privință, declarând: "Fără schimbări cardinale nu voi mai susține (abordarea actuală)".

Cu toate acestea, el a sugerat că suspectează că partenerii de coaliție ar vrea să provoace un vot anticipat pe care să-l comaseze cu alegerile europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel