Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune în ultimii cinci ani şi doi pădurari şi-au pierdut viaţa
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din 2014 până în prezent, în care doi pădurari şi-au pierdut viaţa şi mulţi au avut nevoie de spitalizare, potrivit unui comunicat remis, vineri, Agerpres.

Aceasta după ce, joi, ONG-urile de mediu Greenpeace, Agent Green şi Declic au respins, într-un comunicat de presă, sugestia directorului Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, conform căreia sesizările, investigaţiile şi anchetele iniţiate de către ecologişti privind tăierile ilegale ar "semăna violenţă în societatea românească, crescând riscurile la care sunt supuşi silvicultorii", scrie Agerpres.

În replică, Romsilva spune că apreciază solidarizarea organizaţiilor non-guvernamentale de mediu cu silvicultorii după ce un al doilea pădurar şi-a pierdut viaţa, în interval de o lună, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, apărând integritatea pădurii.

"Începând cu anul 2014 şi până în prezent, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori şi-au pierdut viaţa, iar mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare. Ne exprimăm regretul că anumite organizaţii de mediu interpretează declaraţii ale conducerii executive ale Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, într-un moment de doliu pentru corpul silvic", spun reprezentanţii regiei.

Potrivit comunicatului, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a folosit cuvântul ,,societate", referindu-se la societatea în întregul acesteia, nicidecum la o parte a acesteia.

În numeroase rânduri, directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, a lansat invitaţii organizaţiilor de mediu pentru un dialog real, verificări comune ale aspectelor semnalate de acestea şi a susţinut procesul de transparentizare a activităţii, prin oferirea tuturor elementelor necesare pentru informarea corectă şi educarea publicului.

"Un dialog real şi permanent, transparenţa şi solicitarea informaţiilor relevante pot evita lansarea de acuzaţii nefondate în spaţiul public, care pot afecta reputaţia şi imaginea întregului corp silvic. În acelaşi timp, conducerea executivă a Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva manifestă toleranţă zero pentru orice abatere de la lege a propriilor angajaţi. Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva îşi manifestă permanent disponibilitatea pentru dialog cu organizaţiile de mediu, deplina transparenţă în relaţia cu societatea civilă, presa şi publicul interesat de cunoaşterea cu adevărat a muncii şi eforturilor depuse de silvicultori pentru creşterea şi protejarea pădurilor", se mai precizează în comunicat.

Miercuri seara, Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori.

Liviu Pop este al doilea angajat al Romsilva ucis în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, respectiv paza pădurii, după ce în urmă cu o lună Răducu Gorcioaia, angajat al Ocolului Silvic Paşcani, din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi, a fost ucis de către trei persoane surprinse în timp ce tăiau ilegal arbori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel