Data publicării:
Romii, folosiți în PNRR doar pentru a da bine în fața Comisiei Europene. Marius Tudor, consilier în PE: La o primă lectură te-ai minuna
Marius Tudor, consilier politic în Parlamentul European, a vorbit în exclusivitate pentru DC NEWS despre cum au fost menționați romii de zeci de ori în descrierea PNRR-ului, doar pentru a se da impresia în fața Comisiei Europene că se dorește incluziunea lor în societate.
Marius Tudor, consilier în PE, susține că romii sunt menționați în descrierea PNRR-ului de 39 de ori. De cele mai multe ori în capitolul 1.3. Egalitate de gen și de șanse și în pilonul V - componenta reformelor sociale, fiind plasați în categoria grupurilor în risc de sărăcie și excluziune socială, după care sunt menționați prin mai toate textele referitoare la educație, sănătate, locuri de muncă, locuințe sociale, etc... Totuși, când treci să citești și la anexe, acolo unde sunt banii, vine dezamăgirea.
"La o primă lectură te-ai minuna și ai spune că în sfârșit cineva din statul român se ocupă și de situația deplorabilă a celor 80% din romii României care trăiesc în sărăcie lucie. Tragi concluzia că s-a înțeles necesitatea investițiilor și în comunitățile de la groapa de gunoi a Clujului sau în ghetourile fără curent electric și apă din Baia Mare, Arad sau Ploiești. Cu optimism, am trecut la anexe, acolo unde sunt banii, dar m-a lovit deznădejdea, căci grija pentru incluziunea romilor se sfârșește acolo, într-o abordarea generalistă a sărăciei.
Sincer, nu era cazul, la câtă nepăsare a fost și încă este supusă comunitatea din care vin, inclusiv din punct de vedere al accesului la utilități și servicii publice. Statul ar fi putut să își asume responsabilitatea și să aloce resurse financiare specifice și adecvate pentru îmbunătățirea situației romilor, dacă tot a luat cu copy-paste, în descrierea PNRR-ului, studii și strategii naționale și europene din ultimii 10 ani despre romii excluși din societate.", a declarat Marius Tudor în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Surse sigure de venit pentru cei care au implementat aceste proiecte"
Marius Tudor susține că sutele de milioane de euro prevăzute în PNRR pentru consultanță și formatori internaționali sau cele 300 de milioane de euro destinați pistelor pentru biciclete, ar fi fost mult mai utili dacă erau investiți în lupta contra sărăciei și a excluziunii sociale.
"Nu sunt convins că situația celor care se confruntă cu sărăcia, inclusiv a multor romi, se va schimba, de exemplu, prin structurile de economie socială, pe care se vor cheltui vreo 80 de milioane de euro, structuri care nu au avut succes și nu au produs beneficii pentru oamenii din comunități atunci când au fost pilotate, în 2016, ci care au fost mai degrabă surse sigure de venit pentru cei care au implementat aceste proiecte. Probabil la fel se va întâmpla si acum, iar aceasta abordare nu va produce schimbări semnificative, ci doar amăgire pentru mulți romi care se confruntă cu dificultăți. Aceeași părere o am și despre multe alte investiții sociale. Oricum, sunt sigur că nici sutele de milioane de euro pentru consultanță și formatori internaționali și nici cele aproape 300 de milioane de euro pentru piste de bicicletă nu vor ajuta în lupta contra sărăciei și a excluziunii sociale.", a adăugat Marius Tudor.
"Domnul Ghinea nu a înțeles"
Marius Tudor precizează că i-a trimis lui Cristian Ghinea un set de recomandări, dar că ministrul "nu a fost sincer în răspunsul domniei sale care spunea că va lua în considerare fiecare propunere". Așa se face că despre romi s-a scris mult în PNRR, dar soluții pentru ei nu au fost prevăzute. Motivul? "Nu există voință politică pentru îmbunătățirea situației multor romi săraci și marginalizați", susține consilierul din PE
"Se pare că domnul Ghinea nu a înțeles sau nu a vrut să înțeleagă importanța abordării specifice a situației comunităților de romi marginalizate, nici în timpul brumei de consultare publică și nici atunci când i-am trimis un set de recomandări. Constat, cu regret, că nu a fost sincer în răspunsul domniei sale care spunea că va lua în considerare fiecare propunere. Probabil domnia sa știe mai bine ce trebuie să se facă decât unul care a crescut și trăit o viață într-o comunitate de romi și care, alături de familia sa, a contribuit semnificativ la transformarea comunității sale în cea mai dezvoltată comunitate de romi din România și, sigur, comunitatea cu cei mai mulți intelectuali romi pe metru pătrat.
Din păcate, nu există voință politică pentru îmbunătățirea situației multor romi săraci și marginalizați. E mai ușor să-i manevrezi electoral când îi afunzi în sărăcie. Rămân la concluzia că doar o lege europeană poate schimba situația comunităților pentru care îmi dedic mare parte din activitatea profesională în Parlamentul European și nu mă voi opri până când legea nu va deveni realitate.", a conchis Marius Tudor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News