Românii vor primi apă cu porția? Petre Daea: Sunt semne de îngrijorare. Am pornit să văd suferința plantei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Românii vor primi apă cu porția? Petre Daea: Sunt semne de îngrijorare. Am pornit să văd suferință plantei / Foto: Facebook Petre Daea
Românii vor primi apă cu porția? Petre Daea: Sunt semne de îngrijorare. Am pornit să văd suferință plantei / Foto: Facebook Petre Daea
Petre Daea a vorbit despre posibilitatea retricționării consumului de apă.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit în direct la Realitatea PLUS despre probleme provocată de seceta din România. Acesta a menționat că a mers în teren și a vizitat cele mai afectate zone.

Românii vor primi apă cu porția?

"Oamenii sunt disperați, sunt foarte multe zone ale țării afectate și de aici vreau să plec cu prima întrebare. Pe foarte mulți i-a speriat această informație că au părut zone în România unde deja apa începe să vină cu porția și vreau să vă întreb din acest punct de vedere ar raționalizării apei, al secetei, dacă s-ar putea să ne obișnuim ca în această vară să vedem în România apă cu porția. Care este situația, ce se va întâmpla în următoarele săptămâni?", l-a jurnalistul Călin Cociș pe Petre Daea în cadrul emisiunii "Deschide lumea" de la Realitatea Plus.

Ce a descoperit minitrul Agriculturii în teren

"Aș vrea să vă spun, din respect pentru o informare corectă a opiniei publice, imediat după depunerea jurământului am pornit în țară pe un traseu indicat de situația dată de cantitățile de precipitații căzute în ultima perioadă. Din partea de est și nord a țării există un deficit de apă în zonă. Am plecat imediat după jurământ să văd ce e la față locului. Am trecut prin Călărași, Brăila, Galați, Vrancea și acum sunt în câmp la Vaslui. Am plecat din interes profesional din responsabilitate. 

În primul rând, la Călărași m-am oprit la Dragalina. Am văzut lanul de grâu, am discutat despre producție, am constatat că lucrurile sunt în ordine, producția satisface cheltuielile încorporate în această cultură. Sunt sigure de recuperat prin producția obținută. 

Evident că am urmat acest traseu în Brăila pentru a vedea starea de vegetație a culturilor și sistemele de irigații pe care le-am mai gestionat, cunoscut situația concretă de la fiecare loc din România. 

Petre Daea: Sunt semne de îngrijorare pentru mine în județul Vrancea

Apoi m-am dus în Galați unde situația e mai delicată. Din suprafață de 291 mii hectare pe care le are județul că suprafață arabilă, doar 88 mii hectare sunt asigurate pentru irigare. Sistemul de irigații în acest județ nu a fost continuat în programul pe care-l stabilisem și care e prevăzut prin lege.

Sunt semne de îngrijorare pentru mine în județul Vrancea, am fost pe porțiunea pusă în mișcare pe care am activat-o în 2019, pe Siret, în Bărăgan, cele 5.2 km care sunt finalizați și stația care a fost pună în funcțiune și culturile sunt salvate. 

"Am pornit să văd suferință plantei"

Sunt situații diferite în teren, de aceea am pornit să văd suferință plantei, sunt suprafețe și suprafețe. Suprafețe că cele de la irigat sunt într-o stare fiziologică bună, sunt suprafețe care sunt compromise la această dată, secvențele pot fi văzute în județul Vrancea unde indiferent ce cantitate de apă va veni de aici încolo nu mai pot fi readuse în stare de vegetație, plantele au trecut de procentul de ofilire. Vegetația e oprită și fermierii au început să schimbe destinația culturilor respective", a explicat Petre Daea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel