Data publicării:

Românii și moldovenii, frați de limbă și de scenă. Liviu Jicman, ICR: E misiunea noastră să promovăm împreună creatorii și produsele culturale de pe ambele maluri ale Prutului

Autor: Liana Ganea | Categorie: Cultura
WhatsApp
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
foto: Freepik *imagine cu rol ilustrativ
Românii și moldovenii rămân frați și când vine vorba de teatru și arta spectacolelor.

În această toamnă, înainte de Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău în colaborare cu Institutul Cultural Român au organizat o prezentare de tip showcase a celor mai bune producții ale sale. 11 spectacole din repertoriul curent al Teatrului „Mihai Eminescu” au putut fi vizionate de curatorii de festivaluri internaționale, de critici, jurnaliști și specialiști în domeniul artelor spectacolelor din România, Italia, Israel, Spania, dar și de publicul larg.

Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, a fost prezent în platoul DC News unde a vorbit despre trainica și frumoasa colaborare dintre ICR și Teatrul Național din Chișinău:

"Acest turneu a avut și un element simbolic foarte important. A fost la Praga, la Bruxelles, la Berlin... au fost peste tot săli pline. Ne-ați dat, dvs. din Republica Moldova, o șansă! Pe lângă o activitate intensă prin reprezentanța noastră ICR de la Chișinău unde avem un calendar foarte bogat, cred că este parte din misiunea noastră ca institut cultural să promovăm împreună creatorii și produsele culturale din Republica Moldova și din România, să fim instituția care promovează peste hotare cele mai bune produse din România și cultura română de pe ambele maluri ale Prutului.

În prezent, și oficial nu numai de facto, vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură pe care o sărbătorim în aceeași zi... astfel încât pasul pe care l-am făcut anul acesta împreună cu directorul general al Teatrului Național "Mihai Eminescu" din Chișinău, Petru Hadârcă, a fost un pas firesc - și anume să ne concentrăm pe vizibilitatea internațională. Să devină o scenă în sensul larg al cuvântului pentru cele mai bune spectacole ale teatrelor naționale de dincoace și dincolo de Prut și să invităm specialiști parteneri, critici de teatru care să vadă aceste spectacole și să rezulte turnee încât să ducem și la export aceste reprezentații minunate.

Rămânem partenerii strategici ai Reuniunii Teatrelor Naționale Românești și încercăm să ducem tradiția mai departe, să devină o scenă internațională" a spus reprezentantul ICR.

Discuția pe larg, aici:

           

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel