Românii, ”provizii cu pastile de iod”. Rafila: Eu și familia mea nu ne-am gândit, în niciun moment, să facem așa ceva!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Alexandru Rafila / Foto: gov.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat, marți, într-o conferință de presă, consecințele ridicării stării de alertă pe teritoriul României. La un moment dat, însă, a fost întrebat despre „proviziile cu pastile de iod”.

„Noi avem această vocație a proviziilor... Nimeni nu trebuie să ia, în România, iod preventiv, în această situație! Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentrația necesară. Nu știu ce pastile au cumpărat (n.r. românii), cred că nu sunt cele cu concentrația recomandată. (...) Asigurăm stocarea și distribuția. (...) Mi se pare o discuție mult prea mare și cu oameni care preferă să consume, să ia preventiv niște produse care pot fi nocive”, a spus Alexandru Rafila.

„Eu și familia mea nu ne-am gândit, în niciun moment, să facem așa ceva. Nu e în regulă deloc să iei!”, a zis ministrul Sănătății.

Rafila: Masca se elimină, dar continuăm să o recomandăm în unele zone

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că de joi se ajunge într-o situație nouă în care toate restricțiile vor fi ridicate.

„Practic, prudența și responsabilitatea individuală trebuie să reprezinte principalele atribute ale perioadei următoare”, a subliniat ministrul Alexandru Rafila.

Începând de joi, utilizarea măștii atât în spațiile exterioare, cât și în spațiile interioare nu va mai fi obligatorie, nu vor exista limite privind accesul în diversele spații publice, fie că e vorba de spații comerciale, instituții de alimentație publică, sau instituții publice, nu va mai exista limită în privința orarului, iar la călătorii nu se va mai cere certificatul de localizare.

Alexandru Rafila a adăugat că, totuși, există măsuri pe care autoritățile sanitare le recomandă „cu tărie”.

„Noi ne găsim încă în situația unei transmiteri comunitare și, chiar dacă scăderea a fost foarte rapidă, totuși 5.000 de cazuri pe zi, câte au fost astăzi, o incidență de 14 la mie în București și 100 de decese ne îndeamnă să fim prudenți”, a zis Rafila.

Acesta recomandă purtarea în continuare a măștii de protecție: „Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, de exemplu în piețe sau în spații extrem de aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, grădinițe, școli, universități”.

De asemenea, Alexandru Rafila a recomandat evitarea spațiilor aglomerate, spălarea și dezinfectarea mâinilor, dezinfectarea mijloacelor de transport în comun și a unităților de interes public.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel