Românii, luați peste picior în presa franceză. "Știți de ce nu au intrat în Schengen?"
“Știți dumneavoastră de ce românii nu au intrat în spațiul Schengen? Din cauza corupției” – sună titlul unui articol care a apărut în presa franceză.
Ziarul din străinătate anunță că în România corupția atinge cote foarte ridicate. Potrivit unui raport publicat pe data de 3 februarie de Comisia Europeană un român din patru a dat șpagă anul trecut. Este vorba despre o economie paralelă care reprezintă 31% din PIB-ul național. “Alarmant, dar nimic nou”, scrie ziarul francez.
În România, corupția atinge un nivel ridicat, iar jurnaliștii scriu că sunt implicați politicieni, dar și magistrați. Pe nimeni nu mai surprinde nimic, fiind practic un mod de viață.
“Orice ai discuta cu un român, sfârșește prin a-ți spune că problema acestei țări este corupția. Aceasta atinge mai multe sectoare: justiția, politica, economia și sănătatea”, aflăm din presă. Ziariștii îl citează pe Răzvan, un tânăr în vârstă de 29 de ani, care povestește că în România nimeni nu își cumpără bilet de tren. Urcă în mjloculul de transport în comun și așteaptă să vină controlorul pentru a-i da jumătate din prețul biletului.
Economia merge prost
Economia nu merge foarte bine. Este rezultatul mai multor factori: moștenirea lăsată de jumătate de veac de comunism și un capitalism neînfrânat într-un stat mult prea permisiv. În România, corupția afectează toată societatea.
Lipsa de progrese reale în lupta împotriva corupției face ca aderarea României la spațiul Schengen să fie amânată de mai mulți ani.
România nu s-a schimbat prea mult din 1989 și până acum
Presa franceză îl citează pe juristul Horia Georgescu (ANI) despre care spune că este optimism în această privință: “Politicienii mă urăsc, uneori mă amenință, dar nu mă las așa ușor intimidat. Societatea civilă are încredere în ANI. Sperăm că în curând România va deveni un model pentru alte țări”.
Înainte de a încheia articolul, jurnaliștii scriu și despre Adrian Năstase, fostul premier al României, condamnat la patru ani de închisoare. Pentru final, ziariștii au ales câteva cuvinte dure - <<Cetățenii ar trebui să se trezească. Păcat că presa din România nu dă o importanță reală acestui fapt. Poate și pentru că jurnaliștii sunt corupți>>>, arată Slate.fr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News