Data publicării:
Cei dragi care nu vor intra în 2024 alături de noi. O listă neagră a tragediilor care au marcat România în 2023
Câte persoane au murit numai în cele 6 tragedii mediatizate din România anului 2023. Cine sunt cei care nu vor fi alături de noi în 2024.
România anului 2023 a cunoscut foarte multe accidente, incidente și morți de oameni nevinovați din cauza corupției sistemice. În acest an, Crăciunul nu a fost la fel de luminat pentru mulți dintre noi, iar cu Anul Nou galopând spre 2024, startul multora să nu înceapă cu dreptul.
Fără intenția de „dezgropa” morții, am colectat câteva dintre cele mai mediatizate cazuri ale românilor care și-ai pierdut viața în cursul anului 2023, astfel că ei nu sunt uitați și probabil că încă își așteaptă găsirea liniștii și a dreptății, familiile lor punându-și toată speranța în actualul sistem de justiție român.
De menționat că, în concepția noastră, dacă un eveniment nefericit precum cele care urmează a fi descrise în rândurile de mai jos nu duce neapărat la moartea unei persoane, traumele rezultate pot însoți pe cineva toată viața. Un efect traumatic poate duce la un trai dezastruos, care și el în sine, poate conduce la moarte.
Azilele „groazei”
Deși majoritatea sunt povești fără final, probabil că totul a început anul acesta cu Azilele „morții”, acolo unde în jur de 100 de bătrâni și alte persoane cu dizabilități au fost umilite de către cei care ar fi trebuit să îi îngrijească și care primeau bani grei pentru a face acest lucru. Deși autoritățile știau de existența situației cu mai multe luni în urmă, descinderile aveau să descopere ororile din interiorul clădirii, iar conexiunile „întâmplării” aveau să ducă la câțiva dintre cei mai influenți politicieni din zonă.
Deși nu este cunoscut ce s-a întâmplat cu cei care trebuiau să răspundă de întregul context, este foarte clar că fenomenul corupției acoperea de ochii publicului teroarea semănată în bunicii și persoanele vulnerabile cazate acolo. Imediat după, pe teritoriul întregii țări, au fost semnalate tot mai multe astfel de cazuri, Azilele „morții” fiind doar un caz reprezentativ pentru întregul fenomen.
2 Mai
Următorul eveniment care a zdruncinat societatea românească este dat de cazul de la 2 Mai, și care ar fi putut fi evitat dacă primele controale ale poliției ar fi avut rezultatul dorit pe „hârtie”. Protagonistul acestui caz este Vlad Pascu, un tânăr de până în 20 de ani care a luat viața a doi tineri. Numele lor sunt Sebastian Andrei Olariu și Roberta Dragomir, studenți care petreceau în Vama Veche, idem multor alți tineri.
La un moment dat, potrivit unor declarații oficiale ale autorităților, tragedia ar fi putut fi evitată dacă cei doi se deplasau pe cealaltă parte a drumului, pe partea stângă. Nu știm câtă importanță ar fi avut acest detaliu deoarece, cine frecventează locația de la 2 Mai -Vama Veche, poate observa din prima că nu există facilități pentru pietoni, drumul în sine fiind foarte periculos. Totodată, cine frecventează stațiunea, știe că nici nu ar avea loc toți turiștii pe ambele părți ale drumului, astfel că de ani de zile este cunoscut obiceiul pietonilor care merg pe carosabil.
Finalul acestei anchete a dus la concluzia că nu a fost un simplu accident rutier. Situația materială înstărită a familiei Pascu l-a ajutat pe copilul acestora să eludeze filtrele poliției. Corupția a „lovit” din nou.
Și din nou, cazul de la 2 Mai nu este decât un exemplu pentru numeroasele accidente rutiere din România care sunt soldate cu morți. E85, celebrul „Drum al morții”, în ultimii ani, nu a beneficiat decât de un „palier mobil” care nu face decât să faciliteze accesul autorităților pentru a culege rămășițele acelora care sfârșesc în accidente.
Spitalele „morții”
Mai departe, ajungem la tânăra Alexandra, cea care a fost complet neglijată de cadrele medicale din Botoșani și unde, după 9 ore de agonie s-a sfârșit din viață. După protestele soțului ei, ale prietenilor și familiei, autoritățile au dezvăluit, din nou, o veritabilă legătură a vinovaților cu capete politice locale. Durerea lor a fost răsunătoare, fiind și mai multe proteste din partea apropiaților - și nu numai - în fața Prefecturii din Botoșani.
De menționat este faptul că Alexandra face parte dintr-un caz mediatizat, adevărul fiind că există o „practică” mult mai veche în rândul maternităților din țara noastră. Din discuțiile purtate cu mai multe persoane trecute de 60 de ani, am concluzionat faptul că practica neglijenței din spitale, cel puțin din rândul maternităților, au dus si la uciderea nou-născuților. Cel mai relevant exemplu este dat de doamna Cornelia, 82 de ani, căreia i-a fost omorât copilul, din județul Constanța, prin anii 1960:
„M-au lăsat ore pe patul de naștere, singură, când simțeam că intru în travaliu fără să-mi tragă „tăvița” și simțeam că copilul poate să cadă pe jos. M-au lăsat pur și simplu acolo în timp ce nășteam. Până la urmă, o asistentă foarte nepoliticoasă s-a îndurat de mine și a venit. Am născut într-un final. După ce l-a luat asistenta, după mai multe ore, au venit la mine și mi-au zis că copilul s-a născut mort. Cu toate astea, eu am auzit asistentele pe hol vorbind că „Tembelo, ce ai făcut, că ai dat copilul cu capul de ușă”. S-a întâmplat în felul următor: După ce au luat copilul - care s-a născut viu, de fapt - pe drum spre camera de incubatoare l-au lovit cu capul de o ușă de metal. Asistentele nu au recunoscut niciodată ce s-a întâmplat. După ce am pus întrebări, mă numeau lunatică.”
Crevedia
La scurt timp după, explozia de la Crevedia avea să anunțe din nou „veriga slabă” a sistemului românesc, din cauza căreia 60 de persoane au devenit victime, dintre care 40 erau pompieri și jandarmi. Dacă două persoane au murit, multe altele se vor privi în oglindă fără a se mai recunoaște pe sine din cauza arsurilor grave. Cauza exploziei - foarte direct spus - este corupția, deoarece controalele nu mai erau efectuate, iar „privatul” s-a demonstrat a fi până în gât implicat în „public”, reprezentat de funcționarii publici.
Mai mult, în timp ce oamenii găteau, cântau la pian, plimbau câinele sau ieșeau la plimbare cu copilul, numeroase bucăți de metal aterizau la întâmplare asupra întregului oraș. Multe victime și-au privit casele distruse, în cazul uneia aterizând o cisternă pe acoperiș. Doar prin întâmplare mulți dintre cei afectați au scăpat cu viața.
Internatul „morții”
Mai recent, un perete al internatului Liceului "Tamasi Aron" din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit cu 4 copii în interiorul său. Unul dintre ei a murit, numele lui fiind David, iar o alta dintre victimele supraviețuitoare e posibil să rămână cu probleme pe viață din cauza loviturilor la coloană. Aceștia erau toți adolescenți și nu s-a ajuns la ce e mai rău. Evenimentul a avut loc în jurul orei 4 după-amiaza, la ora 5 după-amiaza fiind programul de intrare al copiilor în incintă. Astfel, dacă surparea s-ar fi făcut cu doar câteva ore mai târziu ar fi fost afectați 97 de copii, rezultatul fiind de neconceput. Totul a fost la un pas de o catastrofă națională.
Cauza, s-ar întreba unii? Ca până acum - corupția. Contractele făcute între autoritățile locale, Arhiepiscopie și sectorul privat din zonă au dus la neglijarea situației, nerespectându-se avizele necesare întregii operațiuni. Se construia în jurul copiilor.
Ferma Dacilor
Deși este în curs de cercetare, cazul de la Tohani a încununat bilanțul tragediilor din România. Întâmplându-se chiar în noaptea de Crăciun, Ferma Dacilor a văzut cel puțin 7 morți potrivit ultimelor informații. De asemenea, deoarece este un caz proaspăt, cercetările poliției încă au loc, iar vinovații nu au fost încă trași la răspundere. Deși recenziile de pe un cunoscut website de review-uri anunțau anumite „improvizații” pentru sistemul de încălzire (N.R. Centrală pe lemne; nu se putea regla temperatura în cabane și în corpul central), proprietarii nu au luat măsuri pentru a preveni tragedia, în incendiu murind chiar și fiul proprietarului de facto.
Autorizațiile de incendiu, de construcție și probabil multe altele nu erau valabile, astfel că locația ar fi funcționat în afara legii timp de ani de zile.
Bilanțul
Bilanțul se ridică la sute de persoane afectate numai în cele 6 cazuri din acest an, fie ele decedate sau afectate pe viață sau traumatizate. Acestea 6 sunt doar cele mai reprezentative cazuri care au intrat în atenția media, doar imaginația putând spune - de fapt - cât de mulți oameni, în fiecare an, nu au să mai petreacă sărbătorile cu familia și prietenii din cauza indiferenței filtrate prin corupție: „Da` de dacă am luat șpagă? Doar n-am dat în cap la nimeni.”
Redacția DC News transmite condoleanțe tuturor care, în acest an, au pierdut pe cineva drag din cauza corupției sau neatenției celor în care se încredințaseră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News