Data publicării:

Românii au talent și greva profesorilor. Ariana Dudună, eleva care ar merita 120.000 de euro, după ce a zis despre sistemul educațional

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ariana Dudună
Ariana Dudună
Ariana Dudună este o elevă din Constanța cu un discurs impecabil când vine vorba să argumenteze o poziție. Este un discurs adecvat pentru un elev din România, dar un discurs pe care nu l-am auzit niciodată.

De exemplu, argumentele pe care le-a adus privind susținerea grevei de către profesori ar trebui auzite/citite de toată lumea.

Sindicatele din Educaţie vor declanşa luni, 22 mai 2023, greva generală, a anunţat, miercuri, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

„Greva afectează elevii prin prisma faptului că orele sunt întrerupte, dar este important să ne uităm și cum lipsa grevei ar afecta elevii. De ce? Pentru că salarizarea deficitară a personalului didactic ne afectează pe noi toți, nu doar pe profesori, ci afectează buna funcționare a întregului sistem de învățământ. Inclusiv elevii sunt afectați! Dacă salariile nu vor crește semnificativ, în câțiva ani există riscul să avem un deficit foarte mare de cadre didactice și un număr foarte mare de cadre didactice necalificate”, a zis Ariana Dudună, o elevă din Constanța, la Digi 24.

„Dacă salariile nu cresc, absolvenții de Universitate nu se vor orienta către profesia didactică. Dacă ei nu se orientează spre profesia didactică, nu vom avea suficienți profesori noi care intră în sistem. Iar peste câțiva ani, vom avea un număr mare de profesori care ies din sistem pentru că se vor pensiona”, a mai spus eleva. 

Întrebată dacă este de părere că greva profesorilor ar putea da peste cap examenele naționale, Ariana Dudună a spus: „Examenele nu cred că se vor anula, nu este posibil. Cred că Ministerul Educației va reuși să găsească o soluție. Până la urmă, și când am trecut prin pandemie s-au găsit soluții astfel încât examenele naționale să fie susținute. Este posibil însă să fie amânate, dar cred că este un risc pe care până la urmă ni-l asumăm pentru a avea un sistem de educație mai bun în viitor”.   

„Sistemul de educație are nevoie de grevă. Are nevoie ca profesorii să pună punct și să arate că nu pot fi călcați în picioare la nesfârșit”, a mai zis președinta Asociației Elevilor din Constanța.

Cât despre titlul ales pentru acest articol, făceam referire la adecvarea discursului pe care eleva l-a avut. În opinia noastră, acesta este genul de discurs al unui copil, elev, care ar merita să fie pe scena Românii au talent și să câștige marele premiu de 120.000 euro.

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00, timp în care cursurile nu au avut loc



Organizaţiile sindicale anunţaseră marţi că vor declanşa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanşarea grevei generale în Învăţământ, efectuat în interiorul acestor organizaţii sindicale, precum şi implicaţiile acestei acţiuni pentru procesul educaţional.

Revendicările sindicaliştilor din Educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Sindicatele din Educaţie au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an.

VEZI ȘI: Grevă generală în învăţământ din 22 mai. Klaus Iohannis: Dascălii trebuie plătiţi la adevărata lor valoare, le dau dreptate - https://www.dcnews.ro/greva-generala-in-invatamant-de-pe-22-mai-klaus-iohannis-dascalii-trebuie-platiti-la-adevarata-lor-valoare-le-dau-dreptate_916600.html

VEZI ȘI: Eram elev la ultima grevă generală a profesorilor. Am crezut că e cea mai tare vacanţă, până s-a reluat şcoala - https://www.dcnews.ro/eram-elev-la-ultima-greva-generala-a-profesorilor-am-crezut-ca-e-cea-mai-tare-vacanta-pana-s-a-reluat-scoala_916641.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel