Data publicării:

Românii ajung la spital în stadii avansate de boală. Dragoș Romanescu (Sanador): Oamenii trebuie să știe de existența acestui centru / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre îndrumarea pacienților cu boli hepatice grave.

Dragoș Romanescu, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre pacienții care se confruntă cu probleme hepatice grave și care, de cele mai multe ori, pierd timp în tratarea acestora:

„În cazul cancerelor, cum sunt depistate?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, adăugând că „din păcate, pacienții vin în stadii avansate de multe ori“.

„Poate că rolul emisiunilor medicale nu este numai înțelegerea de către pacient a actului medical, da și colegii noștri, care sunt primii care descoperă boala, trebuie să știe, până la urmă, unde să îndrume acest pacient. Contează foarte mult ca pacientul să ajungă într-un timp util într-un centru care se ocupă cu așa ceva“, a spus Dragoș Romanescu.

„Adică se pierde timp? Îl trimite la un spital județean sau municipal, de acolo i se mai fac investigații o săptămână...?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Sigur! Tocmai de asta trebuie să se cunoască existența acestui centru de excelență în bolile hepatice, care acoperă toată plaja de afecțiuni hepatice, nu numai cele care necesită rezecție chirurgicală, dar și celelalte afecțiuni, cum ar fi boala ficatului gras, care este una dintre cele mai la modă din țările dezvoltate. Ficatul, până la  urmă, reflectă regimul de viață al fiecăruia dintre noi“, a spus, la DC News, Dragoș Romanescu.

Youtube video image

 

Cum funcționează Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice de la SANADOR. Dragoș Romanescu: A fost creat după modelul centrelor din Vest

 

În cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, imagistica medicală, radiologia intervențională, oncologia medicală, gastroenterologia, chirurgia, anestezia și terapia intensivă se unesc pentru o abordare multidisciplinară a patologiei hepato-bilio-pancreatice, beneficiarii fiind în primul rând pacienții, care vor primi un tratament complet.

Orice patologie a ficatului poate fi investigată, diagnosticată și tratată în cadrul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR, despre care a vorbit, la DCNews, Dragoș Romanescu, Doctor în Științe Medicale, medic primar chirurgie generala in Spitalul Clinic SANADOR, cu competențe în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică.

„Dacă sistemul privat a fost creat inițial în ideea unor operații mai mici ca amploare, iată că s-a ajuns la operații foarte complexe, culminând cu operația de transplant hepatic. Unde ne situăm cu chirurgia hepatică? Vreau să spun încă de la început că ea s-a desprins din chirurgia generală și tinde să devină o ramură independentă, o specialitate în sine”, a zis medicul Dragoș Romanescu.

„Chirurgia hepatică este una dintre componentele tratamentului în bolile hepatice. Chirurgul hepatic are nevoie de alți specialiști, cum ar fi hepatologi, radiologi, chiar oncologi dedicați acestui segment. Un pacient cu o boală hepatică trebuie referit unui centru care să adune toți acești specialiști, așa numitele Centre de Excelență în boli hepatice. După modelul centrelor din Vest, care au raportat vindecări sau stabilizări ale bolii, am creat și noi la SANADOR acest Centru Integrat de Excelență în boli hepatice. Avantajul este întotdeauna al pacientului, care nu mai merge dintr-un spital în altul. Este diagnosticat și tratat într-un timp foarte scurt. Urmărirea pacientului este mai bună și orice se întâmplă este imediat comunicat”, a explicat Dragoș Romanescu (citește continuarea AICI).  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel