ROMÂNIA TRECE LA ORA DE IARNĂ. Riscuri pentru sănătate
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
România trece la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie, 24 spre 25 octombrie, când dăm ceasurile înapoi cu o oră. 

ROMÂNIA, ORA DE IARNĂ. Organismul uman se adaptează la schimbarea orei în cincisprezece zile. "Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează aceasta adaptare. De aceea unii pacienţi pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit unui comunicat remis dcnews.ro. 

ROMÂNIA, ORA DE IARNĂ. Unele țări au renunțat la schimbarea orei. Şi în România a fost inițiată o inițiativă legislativă, care a fost respinsă anul acesta. 

ROMÂNIA, ORA DE IARNĂ. Cert e că duminică vom dormi cu o oră mai mult și efectele schimbării orei vor fi resimțite de luni.

ROMÂNIA, ORA DE IARNĂ. Iată care sunt efectele, potrivit medicului Tudor Ciuhodaru: 

1. creşte riscul de infarct cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei, în special la persoanele tinere, active profesional,

2. creşte riscul suicidar, timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilitati psihoemoționale.

ROMÂNIA, ORA DE IARNĂ. În plus, potrivit medicului, modificarea orei de trezire duce la modificări cardiovasculare manifestate prin variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburari de ritm cardiac și modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), până la dereglari afective sezoniere şi ideaţie suicidară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel