Data publicării:

România, sub pragul de ger, cu ninsori și viscole. Elena Mateescu (ANM): Vom atinge vârful acestui episod autentic de iarnă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
FOTO: DC News
FOTO: DC News

Scăderi importante ale temperaturii, până sub pragul de ger. ”Vom atinge vârful acestui episod autentic de iarnă”, a afirmat directorul ANM, Elena Mateescu.

”Gerul Bobotezei” s-a lăsat aștepta în acest an, astăzi au fost temperaturi peste cele obișnuite perioadei, iar de mâine întreaga țară va intra într-un proces de răcire, cu temperaturi sub pragul de îngheț.

”Astăzi a fost o zi mai caldă decât în mod obișnuit, pentru că valorile temperaturilor maxime se vor încadra între 5 până la 17 grade, mai ales în partea de vest a țării. 

De mâine, vremea va intra un proces de răcire, la început mai ales în nordul și centrul regiunii. Săptămâna va debuta cu o vreme în răcire, în toată țara, astfel încât să consemnăm valori foarte coborâte și la nivelul maximelor, dar și al minimelor, vorbim în general de maxime între 2-3 grade, cu cele mai coborâte valori în Moldova, în dimineața zilei de marți și miercuri, când vom atinge vârful acestui episod autentic de iarnă, minime chiar mai coborâte, sub pragul de ger, de minus 10, minus 15 grade.

Vom vorbi și de ninsori. La munte, predominant ninsori asociate și cu intensificări ale vântului, deci va fi și viscol, și vorbim de viteze, la rafală, care vor depăși 55... 65 km/h”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM, la Realitatea Plus.

Cum să vă protejați de frig

Protejarea împotriva frigului este importantă pentru a evita expunerea la temperaturi scăzute și pentru a preveni riscurile pentru sănătate, în special pentru persoanele aflate la risc, cum ar fi hipotermia și înghețurile.

Iată câteva sfaturi pentru a vă proteja de frig:

Îmbrăcăminte adecvată

Stratificare este cheia. Purtați mai multe straturi de haine pentru a crea un izolator termic. Un strat de bază pentru a reține căldura, un strat intermediar pentru izolație și un strat exterior rezistent la vânt și umiditate.

Folosiți îmbrăcăminte impermeabilă pentru a vă proteja împotriva umezelii și a vântului.Nu uitați de accesoriile cum ar fi mănușile, fularul și căciula, deoarece acestea ajută la păstrarea căldurii corpului.

Păstrați picioarele și mâinile călduroase

Purtați încălțăminte rezistentă la apă și izolată termic pentru a menține picioarele uscate și călduroase. Mănușile izolate sunt esențiale pentru a vă proteja mâinile de frig și vânt.

Păstrați capul acoperit

Pierderile de căldură pot avea loc la nivelul capului, astfel că este indicat să purtați o căciulă. Aceasta ar trebui să acopere urechile pentru a preveni expunerea la frig.

Evitați expunerea prelungită

Limitați timpul petrecut în aer liber în condiții meteorologice reci și extrem de reci. Găsiți locuri de adăpost sau adăugați straturi suplimentare dacă vremea devine mai aspră.

Consumați alimente și lichide adecvate

Alimentele bogate în calorii vă pot ajuta să mențineți temperatura corpului. Consumați mâncăruri bogate în carbohidrați și grăsimi sănătoase. Asigurați-vă că vă hidratați adecvat, deoarece deshidratarea poate afecta modul în care corpul reglează temperatura.

Fiți atenți la semnele de hipotermie

Tremurul, slăbiciunea, amețelile și confuzia sunt semne ale hipotermiei. Dacă observați aceste simptome, căutați imediat adăpost și încălziți-vă.

Protejați-vă fața și gâtul

Folosiți un fular pentru a vă proteja gâtul și fața de vântul rece și pentru a evita pierderile de căldură. 

Este important să adaptați aceste sfaturi la condițiile meteorologice specifice și la nivelul dvs. de confort. În general, fiți conștienți de temperatura și condițiile meteorologice și luați măsuri corespunzătoare pentru a vă proteja de frig, recomandă Chat GPT.

Citește și: Se schimbă vremea! Iarna își intră în drepturi cu răcire accentuată și precipitații abundente. Adio, temperaturi de martie! Prognoza pe o lună

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel