Data publicării:
România se ţine tare şi nu cedează în faţa Austriei la NATO, după veto-ul pe Schengen
NATO a răspuns DC NEWS cu privire la detaşarea a doi ofiţeri austrieci la sediul Alianţei din Bruxelles, după ce presa austriacă a acuzat România că blochează aceste detaşări din cauza veto-ului pe Schengen.
"Proteste, tensiuni diplomatice, ameninţări cu acţiuni legale: disputa dintre Austria şi România devine din ce în ce mai dură. Climatul a fost extrem de îngrijorător de când Austria, alături de Ţările de Jos, au blocat intrarea României şi Bulgariei la Schengen prin exercitarea dreptului de veto. Acum, războiul s-a mutat pe un front secundar, la NATO. Deşi nu este membru, Austria, ţară neutră, este reprezentată acolo prin participarea la Parteneriatul pentru Pace. De asemenea, Austria participă şi la operaţiunile conduse de NATO cu mandat de la Consiliul de Securitate ONU. Doi ofiţeri austrieci sunt în aşteptarea acreditării la sediul NATO din Bruxelles de la începutul lunii august şi, potrivit Ministerului Apărării, unul dintre soldaţi ar trebui să participe la un program de evaluare, iar celălalt la un centru de comandă pentru programele de cooperare generale.
Permisele de acces sunt, de regulă, acordate dacă nu există obiecţii din partea niciunui stat membru într-o anumită perioadă de timp. Se pare, însă, că România a cerut o prelungire a acestui termen. În alte cuvinte, această ţară a cerut timp de gândire pentru a vedea dacă permite armatei austriece accesul. Nu există vreun motiv oficial pentru asta. Cu toate astea, este sigur că e vorba de o răzbunare împotriva guvernului federal austriac în contextul veto-ului pe Schengen. În acest caz, ministerul Apărării "a luat contact cu birourile NATO relevante prin intermediul reprezentanţei din Bruxelles", au scris cei de la nachrichten.at.
DC NEWS a trimis biroului NATO din Bruxelles o întrebare cu privire la acest subiect. Iată întrebarea pusă de jurnalista Anca Murgoci, dar şi răspunsul celor de la NATO, sediul din Bruxelles.
"Există vreo decizie privind detașarea a doi ofițeri din cadrul Forțelor Armate ale Austriei la Sediul NATO de la Bruxelles, în contextul în care o decizie privind detașarea acestora a fost amânată de către România până în luna octombrie a anului curent?", a întrebat Anca Murgoci.
Cei de la biroul NATO din Bruxelles au răspuns că "numirea a doi ofiţeri austrieci la birourile NATO este încă în aşteptare".
Zilele acestea se desfăşoară şi Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) al Uniunii Europene, însă aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a fost trecută pe ordinea de zi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News