România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare
Conform statisticilor furnizate de OMS, România se situează în fruntea ţărilor europene în ceea ce priveşte prevalenţa bolilor pulmonare. La nivel mondial, 300 de milioane de oameni suferă de astm, iar conform acelorași statistici rata de mortalitate a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC) va crește cu 30% în următorii zece ani, pentru ca, până în 2030, BPOC să ajungă a treia cauză de deces în lume. Și în România numărul persoanelor afectate de boli pulmonare este în continuă creștere.
Prof. univ. dr. Miron Bogdan, Preşedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sănătăţii, a subliniat, în cadrul Conferinței Naționale „Managementul Bolilor Pulmonare”, faptul că bolile pulmonare reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică în România prin incidenţa crescută, dar şi prin costurile pe care le implică. El a mai precizat că autorităţile trebuie să lupte pentru prevenţia acestor afecţiuni, dar şi pentru realizarea de programe destinate diagnosticării precoce a bolilor din sfera pneumologiei. Acest fapt ar permite tratamente eficiente care ar însemna şi reducerea costurilor pentru afecţiunile pneumologice.
Un alt reputat specialist în domeniu, prof.univ.dr. Constantin Marica - Expert TB MDR al Organizației Mondiale a Sănătății, a punctat erorile care pot exista în diagnosticul radiologic al tuberculozei şi a atras atenția asupra faptului că România se află pe primele locuri în Europa în privinţa tuberculozei.
„Programele de sănătate se derulează, dar există destul de multe lucruri de îmbunătăţit şi sperăm că, începând cu 2012, Ministerul Sănătăţii să se implice mai mult în derularea acestor programe. Noi o să ne bazăm în continuare pe sprijinul Societăţii Române de Pneumologie şi pe organizaţiile nonguvernamentale implicate activ în viaţa pacienţilor cu boli cronice. Trebuie să ne axăm mai mult pe strategia reducerii bolilor respiratorii şi avem nevoie de ajutorul tuturor”, a declarat dr. Amalia Canton, Director adjunct, Direcţia de Sănătate Publică şi Control din Ministerul Sănătăţii.
Despre problematica specifică ţării noastre privind tuberculoza a făcut precizări dr. Elmira Ibraim, Coordonator tehnic naţional al Programului Naţional de Control al Tuberculozei:
„După rata de incidenţă a cazurilor de tuberculoză, România se situează pe locul 66 în lume şi pe 5 în Europa . Începând cu anul 1985, incidenţa tuberculozei în România a fost în creştere până la 142.2 în anul 2002, după care a scăzut cu 36.3% până în 2010. În România zonele cu incidenţa cea mai mare sunt cele de frontieră. O altă problemă cu care se confruntă România este numărul tot mai mic al specialiştilor care se ocupă de tuberculoza copilului, iar acest fapt va duce la o neglijare a diagnosticului pe viitor”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News