Data publicării:

România se afirmă la Olimpiada Culturală din 2012

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Institutul Cultural Român (ICR) va participa la Olimpiada Culturală din Londra cu 18 proiecte cu tentă socială și culturală

Autor: Alexandra Sandu

Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român (ICR) la Londra (stânga) și Horia-Roman Patapievici, președintele ICR (dreapta)

Proiectele vor fi derulate în perioada aprilie - noiembrie și implică ideea de durabilitate și reprezentativitate: "durabilitatea înseamnă să durezi în conștiință și să durezi în peisaj” și "reprezentativitatea se referă la ce văd ei la noi și ce putem noi să le oferim lor” sunt cuvintele președintelui ICR. "Evenimentele românești trebuie să fie la standardele evenimentelor britanice [...] poate că e și un dar pe care România îl face Londrei; încercăm să devenim vizibili și așa înțelegem și reprezentativitatea”, a adăugat Dorian Branea, directorul ICR la Londra, în conferința de presă de astăzi.

Artiștii Mirea Mărgărit (stânga), Minodora Cerin (centru) și Miruna Amza

Programul României debutează cu un scurtmetraj despre persoanele defavorizate din estul Londrei și continuă cu recitarea de poezii de către Nadia Comăneci. Poeta Doina Ioanid va reprezenta România în urma selectării ei de către juriul britanic. Liricii lui Shakespeare îi vor fi dedicate diverse spectacole, iar România va participa cu doi dintre actorii aflați pe lista "celor mai buni Hamleți". Nu vor lipsi workshopurile și cursurile de măiestrie, întrucât proiectul "Rădăcinile lui Brâncuși” vizeazムdemontarea și transportarea unei case din Gorj, pentru a fi amplasată în Victoria Park.

Pe lista proiectelor se află și o proiecție video pe clădirile emblematice din Londra. În marile parcuri se vor amplasa stații multiculturale de literatură, știință sau comunicare interculturală, deoarece se pornește de la conceptul că arta și știința trebuie să fie aproape de oameni, în mediul lor de relaxare. Vor exista mecanisme realizate din 3 cilindri care, așezați în poziția potrivită, vor corela anul cu autorul și invenția. Proiectul "Play Point Puzzle" este unul participativ și implică montarea unui perete mobil, format din 800 de cuburi rotative, care să constituie 3 imagini coerente (puzzle). Programul României se va încheia cu expoziția "România la olimpiade" și videomappingul care deconstruiește și remodelează elementele arhitecturale ale monumentului istoric din centrul Londrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel