• România scapă de MCV. Chirieac: Legile justiţiei, pe placul Bruxelles-ului, dar nefuncţionale în România
Comisia Europeană ar urma să ridice Mecanismul de Verificare şi Cooperare (MCV) impus României, ca urmare a adoptării legilor justiţiei. Analistul politic Bogdan Chirieac transmite că cele mai mari merite în acest sens le are un membru al Guvernului condus de Nicolae Ciucă.
MCV ar urma să fie înlocuit cu mecanismul Rule of Law, care funcţionează şi în celelalte state UE. Întrebat dacă odată cu această măsură România va intra şi în Schengen, Bogdan Chirieac a spus că "deocamdată nu, nu intrăm în Schengen. Decizia se ia în decembrie. Dacă va fi un consens, se va vota. Dacă nu, nici nu intră la vot. Pentru că dacă s-ar vota şi ar pica intrarea în Schengen, România are nevoie de cinci ani ca să revină din nou la vot".
"În privinţa MCV-ului, pe de o parte mă bucur pentru ţara noastră, că nu mai suntem oaia neagră a Europei şi din acest punct de vedere. Este un fapt pozitiv care se datorează lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei care a tipărit noile legi ale Justiţiei.
În acelaşi timp, cu toată dragostea, justiţia din România este nefuncţională. Se ridică MCV-ul exact când justiţia din România este mai nefuncţională ca oricând. Şi nu vorbesc doar despre justiţia penală, acolo ne-am lămurit când pe 31 octombrie dl procuror Portocală a fost achitat de Înalta Curte. Ci de justiţia comercială, unde sunt procese care durează 5-7 ani, fără motive solide. Asta afectează investiţii, zone de mediu, zonele de ONG. Justiţia e nefuncţională din acest punct de vedere. Absenţa legii răspunderii magistraţilor face din această categorie profesională singura din ţară şi lume care poate face orice fără să dea cont nimănui", a precizat Bogdan Chirieac la Antena 3.
"Problema este că justiţia era mai funcţională la un moment dat în această ţară. A fost acel vârf al războiului româno-român, cu abuzurile acelea incredibile şi care au rămas incredibile. Sunt documentate, le-a publicat presa, le-am discutat de-a lungul anilor. Cu toate acestea, vedeţi ce înseamnă o decizie politică? Atunci, decizia politică era că România trebuie să fie sub MCV. Acum, cu o justiţie nefuncţională, MCV-ul se ridică.
Repet, din acest punct de vedere, este categoric meritul lui Cătălin Predoiu, care a venit cu aceste legi. Ele sunt pe placul Bruxelles-ului, dar sunt nefuncţionale în România. Ăsta este adevărul", a concluzionat Bogdan Chirieac.
Comisia de la Veneţia apreciază aspectul pozitiv al legilor justiţiei
Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei) a publicat vineri o opinie urgentă privind trei legi referitoare la sistemul judiciar din România: legea Consiliului Superior al Magistraturii, legea privind organizarea judiciară şi statutul magistraţilor (judecători şi procurori), a informat Consiliul Europei într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului citat, fiind vorba de o opinie urgentă, comisia nu poate exclude existenţa în cele trei reglementări şi a altor probleme decât cele observate, însă apreciază că în general cele trei legi par să fie orientate în direcţia corectă.
Totuşi, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că autorităţile române nu au solicitat Comisiei de la Veneţia un aviz pe cele trei legi înainte de adoptarea lor, scrie Agerpres. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News