România rămâne sub avertizările de caniculă și instabilitate atmosferică. Meteorolog: Temperaturile trec de 35 de grade
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Meda Andrei, meteorologul de serviciu de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a spus cum va fi vremea în zilele viitoare.

”Pentru astăzi avem acel Cod roșu pentru disconfort termic ridicat, pentru temperaturi extrem de ridicate, pentru val de căldură. Suntem în a cincea zi în care valorile de temperatură depășesc 35 de grade, iar acest Cod roșu este valabil pentru mare parte din Oltenia, de asemenea, jumătatea de vest a Munteniei.

Este și Cod portocaliu, iar pentru acesta temperaturile trec de 35 de grade, în partea de sud, de sud-est a țării, acolo unde nu este Codul roșu, iar în rest, Cod galben.

De asemenea, ce este important pentru ziua de astăzi este faptul că vom avea un interval de instabilitate atmosferică, prin urmare avem din nou Cod galben pentru aceste fenomene, iar codul este valabil pentru Banat, mare parte din Transilvania, de asemenea, în jumătatea de nord a Moldovei și mare parte din Maramureș.

În aceste zone așteptăm ploi cu caracter torențial, intervale în care pe arii restrânse pot să apară vijelii, grindină”, declarat Meda Andrei, meteorologul de serviciu, la Digi 24.

FOTO: ANM

În ceea ce privește vremea pentru duminică, meteorologul a subliniat că ”se mai domolește valul de căldură”, dar că în continuare în sudul țării vom avea Cod galben, chiar și Cod portocaliu.

”Codul portocaliu, pentru partea de sud a Olteniei și Munteniei, aici vor fi temperaturi de peste 34 și 35 de grade, și episoade de instabilitate pe partea centrală a țării, de asemenea în zonele de munte, doar izolat în restul teritoriului”, a mai spus meteorologul.

Cum va fi vremea în ultima săptămână din iunie

Potrivit meteorologului, în ultima săptămână a lunii iunie, ”în jumătatea de sud a țării temperaturile vor fi frecvent de peste 30 de grade. În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, de asemenea Dobrogea, poate chiar și Banatul să mai aibă temperaturi în jur de 33 de grade, mergând spre 35-37 de grade, în unele zile, în schimb, spre nord, temperaturile vor fi în multe zile sub 30 de grade.

Cumva pentru partea de sud, valul de căldură continuă, însă la o intensitate mai mică până în momentul de față”, a mai spus meteorologul.

Punctual, pentru zonele preferate de români pentru vacanța de vara, meteorologul a precizat că vor fi temperaturi mai plăcute atât la mare, cât și la munte.

”La mare, deocamdată, puțin probabil să avem instabilitate atmosferică, poate în unele zile, după amiaza sau seara, pentru scurt timp și nu pe întreg litoralul. La munte, acestea pot să apară mai frecvent.

Pentru astăzi, cam în toată zona de munte, mâine, local, și în Orientali, și în Occidentali, iar după aceea probabilitatea mai mare pentru astfel de fenomene va fi în zona Carpaților Occidentali și jumătatea vestică a Carpaților Meridionali. De altfel, săptămâna viitoare, astfel de manifestări vor fi mai frecvente în jumătatea vestică a țării”, a mai spus meteorologul de serviciu.

Citește și: Canicula afectează ”chiar și persoanele sănătoase”. Medic: Vara, o problemă pentru pacientul cardiac. Pot face accidente vasculare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel