România, pe locul 40 în lume în ceea ce priveşte cheltuielile militare
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Lansatorul de rachete Patriot
Lansatorul de rachete Patriot
Valoarea totală a cheltuielilor militare la nivel mondial în anul 2018 a ajuns la 1.822 de miliarde, reprezentând 2,1% din PIB-ul mondial, România clasându-se pe locul 40 în această privinţă, arată un raport recent al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm ( SIPRI ).

Cheltuielile militare ale României au crescut cu 18% în 2018 faţă de anul precedent, ajungând la 4,6 miliarde de dolari, sau 1,9% din PIB-ul naţional. Comparativ cu anul 2009, cheltuielile pentru apărare ale României au înregistrat o creştere de 112% în 2018, potrivit datelor prezentate în raportul SIPRI Military Expenditure Database.

Statele Unite, China, Arabia Saudită, India şi Franţa se poziţionează pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte cheltuielile militare pe anul 2018, în timp ce Rusia a căzut pe locul al şaselea.

"Creșterea cheltuielilor americane a fost determinată de punerea în aplicare, începând cu anul 2017, a unor noi programe de achiziții de arme în cadrul administrației Trump", spune dr. Aude Fleurant, directorul programului SIPRI AMEX.

China, al doilea mare producator din lume, si-a majorat cheltuielile militare cu 5,0%, pana la 250 de miliarde de dolari, in 2018. Acesta a fost al 24-lea an consecutiv de crestere a cheltuielilor militare chineze. Cheltuielile sale în 2018 au fost de aproape 10 ori mai mari decât în 1994 și au reprezentat 14% din cheltuielile militare mondiale. "Creșterea cheltuielilor militare chineze urmărește creșterea economică globală a țării", spune dr. Nan Tian, cercetător cu programul SIPRI Arms and Military Expenditure (AMEX). "China a alocat în fiecare an 1,9% din PIB-ului său militar din 2013".

Creșteri în țările din Europa Centrală și de Est


Mai multe țări din Europa Centrală și de Est au avut mari creșteri ale cheltuielilor militare în 2018. Cheltuielile Poloniei au crescut cu 8,9% în 2018 la 11,6 miliarde de dolari, în timp ce cheltuielile Ucrainei au crescut cu 21%, până la 4,8 miliarde de dolari. Cheltuielile făcute de către Bulgaria, Letonia, Lituania și România au crescut de asemenea (de la 18% la 24%) în 2018.

"Creșterea din Europa Centrală și de Est se datorează, în mare parte, percepțiilor tot mai mari ale unei amenințări din partea Rusiei", a declarat Pieter Wezeman, cercetător principal al programului SIPRI AMEX. "Aceasta este în ciuda faptului că cheltuielile militare ruse au scăzut în ultimii doi ani".

La 61,4 miliarde de dolari, sunt estimate cheltuielile militare rusești în 2018. Cheltuielile au scăzut cu 3,5% față de 2017.

Vezi și: Sri Lanka interzice utilizarea vălului musulman integral din raţiuni de securitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel