România nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului de persoane, arată raportul Departamentului de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA a emis un nou raport privind traficul de persoane în România.
Raportul Departamentului de Stat al SUA:
„Guvernul României nu îndeplinește pe deplin standardele minime pentru eliminarea traficului, dar depune eforturi semnificative în acest sens.
Guvernul a demonstrat eforturi generale tot mai mari în comparație cu perioada de raportare anterioară, având în vedere impactul pandemiei de COVID-19, dacă este cazul, asupra capacității sale de combatere a traficului; prin urmare, România a rămas în categoria „Nivelul 2”.
Aceste eforturi au inclus adoptarea unui nou ghid MNR, crearea de noi posturi de investigatori la nivel național și înființarea unei unități specializate pentru investigații financiare, inclusiv pentru infracțiuni legate de trafic, în cadrul Direcției de Investigare a Crimei Organizate și Terorismului (DIICOT).
În plus, guvernul a operațional 42 de săli de audiere private pentru copiii victimelor infracțiunilor, a aprobat un plan de acțiune pentru standardizarea metodologiilor de interogare adaptate copiilor și a instruit poliția cu privire la interacțiunea cu copiii victime.
Mai mult, guvernul a instituționalizat un comitet anti-trafic, compus din membri guvernamentali și ai societății civile în subordinea premierului, ridicând portofoliul de trafic și impunând includerea societății civile într-un comitet guvernamental.
Ca răspuns la afluxul de refugiați care fug de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și sosesc în România, Guvernul a dezvoltat proceduri pentru identificarea și raportarea cazurilor de trafic, în special în rândul copiilor neînsoțiți, străini sau apatrizi; proceduri stabilite pentru înregistrarea, tranzitul, rezidența și protecția copiilor vulnerabili; și, în colaborare cu organizațiile interguvernamentale, a înființat opt centre sigure la punctele de trecere a frontierei, oferind copiilor și familiilor informații și servicii esențiale.
Cu toate acestea, guvernul nu a îndeplinit standardele minime în mai multe domenii cheie. Autoritățile au investigat, au urmărit penal și au condamnat semnificativ mai puțini traficanți.
Presupusa complicitate la infracțiunile de trafic a persistat, în special în cazul oficialilor care exploatează copiii aflați în îngrijirea caselor guvernamentale sau a centrelor de plasament.
Autoritățile nu au verificat indicatorii de trafic de persoane și nu au identificat în mod proactiv victimele, în rândul populației vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, lucrătorii sexuali sau copiii din instituțiile guvernamentale.
Mai mult, Guvernul nu a oferit finanțare suficientă ONG-urilor pentru servicii de asistență și protecție, lăsând majoritatea victimelor fără servicii și expuse riscului de reîntoarcere la stadiul de persoane traficate.
În cele din urmă, modificările legislative au împiedicat urmărirea penală și au condus la impunitate pentru unii oficiali complici la infracțiuni de trafic.
Recomandări prioritare:
- Investigați și urmăriți în mod viguros infracțiunile de trafic și căutați pedepse adecvate pentru traficanții condamnați, inclusiv funcționarii complici și traficanții de muncă, care ar trebui să implice pedepse de închisoare semnificative.
- Asigurați-vă că termenele de prescripție nu sunt utilizate în mod necorespunzător pentru a respinge acuzațiile împotriva suspecților traficanți, subminând în mod semnificativ eforturile de combatere a traficului.
- Asigurați-vă că toate victimele primesc asistență, inclusiv asistență medicală și consiliere psihologică, desemnând avocați care să ajute victimele.
- Identificați în mod proactiv potențialele victime, în special în rândul populațiilor vulnerabile, cum ar fi solicitanții de azil, migranții, lucrătorii sexuali și copiii din instituțiile guvernamentale.
- Oferirea de sprijin financiar ONG-urilor pentru serviciile victimelor prin alocarea de fonduri prin mecanisme stabilite, precum programul de finanțare la nivel local și sistemul de recuperare a activelor.
- Creșterea numărului de ofițeri de poliție instruiți care investighează infracțiunile de trafic de persoane.
- Creșterea eforturilor de aplicare a legilor care protejează minorii exploatați prin muncă, în special în zonele rurale și acolo unde serviciile de asistență socială nu au personal și capacitatea de a aborda situația.
- Sancționarea penală a agențiilor de recrutare pentru practicile care contribuie la trafic, cum ar fi perceperea taxelor de recrutare a lucrătorilor.
- Oferiți consiliere juridică cu cunoștințe și protecție în sălile de judecată pentru victimele care asistă urmăririle penale.
- Acordarea inspectorilor de muncă autoritatea legală de a efectua inspecții inopinate la toate șantierele de lucru.
- Extinderea eforturilor de instruire a anchetatorilor, procurorilor și judecătorilor cu privire la cazurile de trafic de persoane”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News