Data actualizării:
Data publicării:

România mai marchează încă un ultim loc: la tinerii cu studii superioare

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels
Fotografie creată de Ingo Joseph, de la Pexels

România are cei mai puţini tineri cu studii superioare din UE. 

Anul trecut, 41% din populaţia Uniunii Europene cu vârsta între 25 şi 34 de ani avea studii superioare complete, România fiind pe ultimul loc la nivelul de educaţie terţiară, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În condiţiile în care statele membre UE şi-au stabilit ca obiectiv creşterea la 45% a procentului populaţiei UE cu vârsta între 25 şi 34 de ani cu studii superioare complete până în 2030, cel mai scăzut procent al populaţiei care deţine diplome în învăţământul terţiar se înregistrează în România (23%), Italia (28%) şi Ungaria (33%).

Aproape jumătate din statele membre UE au îndeplinit deja obiectivul pentru acest indicator: Luxemburg, Irlanda, Cipru, Lituania, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Suedia, Danemarca, Spania, Slovenia, Portugalia şi Letonia.

Există o diferenţiere clară pe genuri în rândul celor cu educaţie terţiară: un procent mai ridicat de femei (47%) cu vârsta între 25 şi 34 de ani au studii superioare complete, comparativ cu bărbaţii (36%). Deşi procentul bărbaţilor cu educaţie terţiară a crescut în ultimii zece ani, ritmul de creştere a fost mai lent decât în cazul femeilor. Ca rezultat, disparitatea între femei şi bărbaţi a crescut în timp.

Analizând diferenţele dintre grupele de vârstă privind nivelul de educaţie în 2021, există o diferenţă clară: 37% din populaţia UE cu vârsta între 25 şi 54 de ani avea studii superioare complete, faţă de 22% în cazul celor cu vârsta între 55 şi 74 de ani, scrie Agerpres. 

România, pe primul loc la accidente rutiere mortale în UE

Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2020 de accidentele rutiere s-a observat în Suedia (20 de decese la un milion de locuitori), Malta (23), Danemarca (27), Spania (29), Irlanda şi Ţările de Jos (ambele cu 30), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (85 de decese la un milion de locuitori), Letonia (73), Bulgaria (67) şi Polonia (66).

În 2020, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 18.786, din care 44% erau ocupanţii vehiculelor, 19% pietoni, 16% motociclişti, 10% biciclişti şi 11% alte categorii (inclusiv vehicule utilitare şi vehicule grele de marfă, autobuze şi autocare, mopede şi alter vehicule). CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel