România, loc codaş în UE la protecţia socială
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mariana Baciu
WhatsApp
Uniunea Europeană
Uniunea Europeană
România s-a poziţionat pe ultimele locuri în UE după ponderea în PIB a cheltuielilor pentru protecție socială.Cel puţin asta arată datele prezentate de oficiul de statistică al UE - Eurostat.

Protecția socială a reprezentat în anul 2015, în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale.  România, cu 11,5%,  s-a aflat printre țările care au alocat cel mai scăzut procent din PIB pentru acest sector, arată datele oficiului european de statistica - Eurostat.

Potrivit Eurostat, procentul din PIB alocat cheltuielilor pentru protecție socială variază în UE de la sub 10% în Irlanda (9,6%) la peste un sfert în Finlanda (25,6%).

Astfel, opt state membre — Finlanda, Franța, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia și Belgia — au alocat cel puțin 20% din PIB cheltuielilor pentru protecție socială, în timp ce Irlanda, statele baltice, România, Cipru, Malta și Cehia au cheltuit fiecare sub 13% din PIB pentru acest sector.

Pe categorii de cheltuieli, cea mai mare parte  pentru protecție socială a fost alocată în 2015 grupului "vârstă înaintată", care include pensiile. Astfel, cel mai ridicat procent pentru acest tip de cheltuieli se înregistra în Grecia (15,7%), în timp ce România a înregistrat un nivel de 8,5%. Totodată, pentru cheltuielile pentru sănătate România a alocat 4,9% din PIB şi pentru educaţie 3,1%, procente care poziţionează ţara noastră pe ultimele locuri în UE.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel