Urmărește emisiunea live
România îşi redeschide ambasada de la Kiev. Ministrul Bogdan Aurescu, anunţ de ultimă oră
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (MAE)
Sursă foto: Facebook (MAE)
Ambasada României de la Kiev se va redeschide, anunţă ministrul Bogdan Aurescu. 

"Autorităţile române au decis redeschiderea Ambasadei din Kiev, Ucraina. Activitatea Ambasadei va fi reluată cât mai curând cu putinţă, după ce toate pregătirile tehnice şi de securitate vor fi finalizate", a transmis Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, pe Twitter. 

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk acuză Republica Moldova că joacă la două capete, să fie loială și Kiev-ului, dar și Moscovei

Într-un interviu oferit pentru Jurnal TV, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a spus că Moldova ajută prea puțin Ucraina în acest moment. Ea a făcut și alte declarații dure la adresa Chișinăului.

Irina Vereșciuk s-a arătat iritată de faptul că Moldova a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană concomitent cu Ucraina, sugerând că am fi un „vagon de tren” agățat de locomotiva ucraineană și că Moldova ar încerca să profite de pe urma războiul ruso-ucrainean.

Oficialul de la Kiev o invită pe Maia Sandu în Ucraina să vadă la fața locului toată grozăvia războiului, în speranța că asta o va determina să ia decizii mai dure față de Rusia. Irina Vereșciuk acuză autoritățile de la Chișinău de faptul că ar încerca să nu-și strice relațiile nici cu Kievul, nici cu Moscova. Am solicitat un comentariu de la purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, însă până la această oră aceasta nu a revenit cu un răspuns. 

Pe de altă parte, Ambasada Republicii Moldova la Kiev a reacționat, marți, după interviul vicepremierului Ucrainei, într-o postare pe pagina de Facebook:

”Republica Moldova a fost alături de Ucraina din primele zile de război – prin acțiuni concrete, nu prin vorbe frumoase. O pot spune și zecile de mii de refugiați care mai sunt încă găzduiți de țara noastră. Declarațiile bazate pe emoții și rupte de realitate nu vor ajuta, ci dimpotrivă – doar vor dezbina. Doar împreună suntem puternici!”

„Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici.”, a spus Irina Vereșciuc, vicepremier, ministrul Reintegrării, Ucraina. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel