Data actualizării:
Data publicării:

Bilanț de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi? Dr. Marinescu: Risc de forme severe, se transmite de două ori mai ușor

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Dr. Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş din Capitală, a făcut mai multe precizări cu privire la perspectiva de a avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi în România, în valul 4.

Alegeri prezidentiale 2024

Epidemiologii lansează un scenariu sumbru - România ar putea înregistra în curând 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Medicul Adrian Marinescu a făcut mai multe precizări în acest sens. 

"Rămânem calmi în primul rând. Nu ar trebui să ne mai gândim la scenarii sumbre după doi ani de pandemie. Sigur, va creşte numărul de cazuri, se vede din ultimele săptămâni, doar că acum ar trebui să avem altă abordare. Ţări din Europa se gândesc deja să ia în calcul strict cifrele privitoare la pacienţii care se internează, care au forme severe, cu nevoie de oxigen şi, bineînţeles, cei care sunt la ATI. Nu îi mai interesează numărul total de infecţii, pentru că o mare parte dintre aceştia vor face forme uşoare. Asta fie pentru că s-au vaccinat, chiar dacă nu într-un număr atât de mare, au trecut prin boală, etc. 

De aceea cred că ar trebui, când ne uităm şi vorbim de cifre, ar trebui să vorbim despre cei care pun presiune la nivelul sectorului medical şi de cei care ajung în ATI", a declarat Adrian Marinescu la Antena 3. 

Avertisment pentru tineri

"Numărul de locuri de ATI active în acest moment este mic, din păcate. Sigur că un procent dintre pacienţi ajung să fie în stare critică, şi au nevoie de ATI. Lucrurile trebuie să fie echilibrate, spitalele să aibă dublu circuit. Să vedem şi pacienţi cu COVID-19, dar şi fără. Altfel va fi presiune doar la nivelul a două-trei spitale, ca în prezent, şi va fi greu de gestionat situaţia. 

Cei mai mulţi internaţi sunt persoane vulnerabile, peste 50 de ani, cu afecţiuni cronice. Varianta aceasta virală se transmite de două ori mai uşor decât cea originală. Se infectează şi tinerii şi, deşi fac forme uşoare, nu e o garanţie că vor avea mereu forme uşoare. Riscul de forme severe există. Şi atunci pot ajunge şi tineri internaţi, chiar cu forme grave de boală", a mai spus medicul. 

Până luni, 13 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.122.653 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.065.989 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.849 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel