Data actualizării:
Data publicării:

România, în Schengen terestru. Declarația de ultimă oră înainte de Consiliul JAI, unde Ungaria ne-a pus pe agendă

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Se fac pași importanți pentru România în Schengen. 

”România este pe deplin pregătită să intre în Spațiul Schengen cu frontierele terestre. Am aplicat și am îndeplinit toate criteriile pentru a intra și cu granițele terestre. Implementăm perfect decizia Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie.

Am redus semnificativ migrația ilegală prin eforturile Poliției de Frontieră și cooperare polițienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen și suntem pregătiți să implementăm toate instrumentele Schengen. Știu că, deși astăzi nu este ziua adoptării unei decizii, este ziua în care se pregătește o astfel de decizie. Vom discuta cu colegii noștri în perspectiva unei astfel de decizii. Vom continua să cooperăm cu statele membre și cu Comisia pentru a asigura în mod riguros securitatea frontierelor țării noastre și, implicit, ale UE” a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. 

Ungaria cere ferm, la Strasbourg, intrarea României în Schengen terestru, în timp ce le spune țărilor puternice că au eșuat

Preşedinţia ungară a Consiliului UE cere ca până la sfârşitul anului Bulgaria şi România să fie membre depline ale zonei Schengen, a declarat premierul ungar Viktor Orban în plenul Parlamentului UE, la Strasbourg, în cadrul dezbaterii priorităţilor preşedinţiei ungare. Premierul ungar a spus că sistemul de azil nu funcţionează şi că, "dacă permitem cuiva să intre, nu mai putem să-l trimitem acasă niciodată".

"Politica UE privind migraţia a eşuat, se văd consecinţele. Mai multe state membre încearcă să găsească soluţii. Migraţia ilegală şi temerile legate de siguranţă au dus la controale consolidate la frontiere", a mai spus Orban în cadrul dezbaterii.

În context, Viktor Orban a propus un sistem care să permită întâlniri la vârf între şefii de stat şi de guvern ai ţărilor membre Schengen, aşa cum s-a întâmplat cu zona euro în 2008, în timpul crizei financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel