România îi face dosar penal lui Putin pentru crime de război. Chirieac: Pare un demers absurd, ridicol, dar nu este așa
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Rusia lui Putin ar intimida Republica Moldova cu alerte false cu bombă, după acordarea statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE - Foto Agerpres
Rusia lui Putin ar intimida Republica Moldova cu alerte false cu bombă, după acordarea statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE - Foto Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre demersul României de a deschide un dosar penal în cazul războiului pornit de Rusia în Ucraina.

"În cazul de faţă, ar putea să fie util. Pare un demers absurd, ridicol, dar nu este aşa. Fiindcă, atunci când se vor pune pe listă diversele contribuții ale statelor membre NATO în acest conflict monstruos, faptul că România, uite, se preocupă de drepturile omului cred că va avea importanţă. Din acest punct de vedere, trebuie văzut mai degrabă ca un demers de politică externă în justiție decât ca un demers strict menit să aducă lumină. Ce lumină să aducă Parchetul? El aduce, de obicei, întuneric, în România. Demersul acesta este binevenit din acest punct de vedere", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Anunțul PÎCCJ

Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General anunţă că s-a sesizat din oficiu şi a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu invazia rusă din Ucraina şi consecinţele operaţiunilor militare asupra oamenilor cu cetăţenie română din ţara vecină.

"În fapt s-au reținut următoarele:

La data de 24.02.2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară (aeriană, terestră și maritimă) de invadare a Ucrainei-stat independent și suveran.

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României.

Conform art. 10 C.p., legea penală română se aplică și infracțiunilor săvârșite în afara teritoriului țării de către un cetățean străin contra unui cetățean român.

Jurisdicția se exercită de organele de urmărire penală române și pe baza principiului universalității. Cercetările au în vedere și deținerea de către cetățeni ucraineni a cetățeniei române”, a transmis Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel