România, FĂRĂ medici de familie. ”Bomba cu ceas pe care nu o vede nimeni”
500 de localităţi din România sunt în prezent fără medic de familie. Cel mai afectat este mediul rural, unde mulţi nu sunt asiguraţi iar încasările cabinetelor sunt mici. Medicii de familie care au rămas în ţară spun că nu se simt valorizaţi şi fac mai mult muncă de birou în loc să primească pacienţi. "O astfel de problemă e o bombă cu ceas pe care nu o vede nimeni" - spun specialiştii.
Medicina de familie practicată cu precădere în mediul rural pare să nu mai fie atractivă pentru tinerii rezidenţi şi medicii români care preferă să rămână la oraş unde avantajele contractuale sunt mult mai ofertante. 48% din medicii de familie au peste 60 de ani şi, din păcate, din urmă nu vin prea mulţi medici care să le ia locul celor care peste aproximativ 10 ani se vor pensiona.
2,5% din populaţie nu are medic de familie
1414 de localităţi au deficit de peste 2000 de medici de familie, judeţul Hunedoara fiind unul din cele mai afectate. În urma unei investigaţii amănunţite prezentate în cadrul rubricii Pacient în România de pe Digi24 s-a descoperit că în satul izolat Ulmoasa din Maramureş unde trăiesc doar 150 de persoane, majoritatea pensionari, există români care nu şi-au mai făcut un control medical de mai bine de doi ani. Şi asta pentru că în localitatea lor, situaţie de altfel des întâlnită în toată ţara, nu există medic de familie iar cabinetele din alte comune sunt prea departe.
Unul din motivele pentru care medicii tineri se feresc să practice în zona rurală este legat de faptul că pacienţii sunt îmbătrâniţi şi, ca atare, vin des la medic cu probleme specifice vârstei iar asta presupune un volum mare de muncă. În plus, retribuţia nu este pe măsura aşteptărilor celor mai mulţi care doar ce au ieşit din rezidenţiat.
Problemă la nivel european
Situaţia actuală se resimte nu doar în ţara noastră ci în toată Europa. Tocmai de aceea, nu puţine sunt ofertele de muncă atrăgătoare care vin din afară. De pildă, Franţa are 1000 de medic de familie români. Cele mai multe dintre cadrele medicale rămase în activitate pe zona rurală în România au peste 64 de ani, potrivit ultimelor statistici. Legal, aceştia vor mai rămâne în sistem până în jurul vârstei de 67, maxim 70 de ani după care se vor retrage. Partea proastă este că medicii tineri nu mai au nici disponibilitate nici dorinţa de a ocupa posturile rămase vacante în urma celor pensionaţi, astfel că multe dintre cabinetele de familie din ţară rămân în continuare cu lacătul pe uşă.
Cum ne alegem medicul de familie?
Alegeţi-vă un medic de familie şi asiguraţi-vă că acesta are un contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Faceţi o cerere de înscriere şi dovediţi că sunteţi asigurat sau că sunteţi scutit de la plata asigurărilor. Dovada se face, după caz, prin adeverință de salariat, talon de pensie, adeverinţă de şomer sau adeverinţă că sunteţi elev ori student. Dacă este prima oară când vă înscrieţi, trebuie să daţi o declarație pe propria răspundere că nu sunteţi luat în evidenţa altui cabinet. Vă mai trebuie o copie a cărţii de identitate. Pentru copiii de vârstă preşcolară este nevoie de o copie a certificatului de naştere, actul de identitate al părintelui şi o cerere semnată de acesta.
În cazul în care vreţi să vă înscrieţi la un medic din alt judeţ decât cel în care locuiţi sau lucraţi, angajatorul dumneavoastră trebuie să transmită lista nominală la casa judeţeană de asigurări la care este arondat cabinetul viitorului medic. În plus, trebuie să faceţi medicului dovada plăţii contribuţiei la casa de asigurări din respectivul judeţ.Aveţi dreptul de a vă schimba medicul de familie, dar numai după ce au trecut șase luni de la data înscrierii la acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News