România este susținută în lupta împotriva cancerului de UE. Stella Kyriakides, în vizită de lucru
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Andrei Baciu)
Sursă foto: Facebook (Andrei Baciu)
România va fi integrată în strategia europeană din domeniul sănătății, facilitând astfel apariția mai multor oportunități pentru bolnavii de cancer. 

”Comisarul european pentru sănătate, alături de România în lupta împotriva cancerului”, a început postarea secretarului de stat Andrei Baciu, de pe pagina sa de socializare.

”Am avut o întâlnire foarte bună cu comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, căruia îi mulțumesc pentru deschidere și dorința de a integra eforturile României în strategia europeană din domeniul sănătății. În contextul în care astăzi încheiem Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului, iar România marchează duminică Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, aceasta a fost tema principală a întâlnirii de astăzi. Împreună, am agreat că este esențial să asigurăm acces egal la diagnosticare și tratament pentru toți, indiferent de condiție socială sau vârstă, cu atât mai mult în condițiile în care datele arată o situație îngrijorătoare.

- În 2020, în Uniunea Europeană, 2,7 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer și alte 1,3 milioane au pierdut lupta cu această cruntă maladie.

- Circa 50% dintre cazurile de cancer din România se înregistrează la persoanele de vârstă activă.

- Dacă nu luăm acum măsuri decisive, cazurile de cancer vor crește cu până la 24% până în 2035, ceea ce înseamnă că această boală va fi una dintre principalele cauze care vor duce la deces în UE. Îmbunătățirea depistării precoce a cancerului este principalul nostru obiectiv, în condițiile în care rata de supraviețuire în bolile de cancer este de circa 90%, cu condiția depistării la timp a bolii”, a menționat Baciu. 

Senatoarea Nicoleta Pauliuc despre cancer, boala crudă pe care și ea a învins-o

”Am ales ca simbol al Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, pe care anul acesta o sărbătorim în 5 iunie, nufărul galben: o floare gingaşă, dar spectaculoasă, născută din suferință. Nufărul reprezintă cunoaşterea luminii şi dragostea, dar mai ales renaşterea. Pentru că eu aşa văd momentul în care învingi această crudă boală, numită cancer: te naşti a doua oară.

Am inițiat Legea privind Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer pentru că mi-am dorit să avem o asemenea Zi specială pentru a sărbători viaţa, pentru a-i cinsti aşa cum se cuvine pe supravieţuitori, pentru a le spune că vieţile lor contează, că sunt iubiţi şi apreciaţi. Este un moment care îmi doresc să radieze de lumină pentru că ştiu, la fel de bine ca voi toţi, ce temeri şi fantasme există în viaţa fiecăruia chiar dacă boala a fost depăşită.

Cu această ocazie, vrem să le transmite tuturor bolnavilor un mesaj de speranţă. Să le spunem că, la capătul acestei încercări cumplite, se poate obţine împlinirea. Că şi ei pot trece cu bine linia de sosire şi pot privi în urmă cu satisfacţie, pot fi învingători.Vă dăruiesc din suflet tuturor un nufăr galben şi vă aştept să sărbătorim împreună viaţa”, a scris senatoarea. Citește mai multe AICI

Sucul acidulat te poate face să arăți mai bătrân

Este adevărat – consumul de sifon zaharat îți poate îmbătrâni celulele. „Consumul de sifon îndulcit cu zahăr ar putea promova obezitatea, potrivit cercetătorilor de la UC San Francisco, care au descoperit într-un nou studiu că consumul de băuturi dulci este asociat cu îmbătrânirea celulară”, notează Science Daily. „Consumul regulat de sifon îndulcit cu zahăr ar putea influența dezvoltarea bolilor metabolice prin îmbătrânirea celulară accelerată”, au scris autorii studiului în concluzia lor. „Doza extrem de mare de zahăr pe care o putem introduce în corpul nostru în câteva secunde, consumând băuturi cu zahăr, produc o toxicitate unică pentru metabolism.” 

Același lucru este valabil și pentru alte alimente cu zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel