Data actualizării:
Data publicării:

România, în New York Times: "COMUNISMUL, Șoșoacă și Biserica", descrise drept cauze pentru care am ajuns la coada lumii. Gheorghiță, dezvăluiri pentru presa americană

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
România a ajuns studiu de caz în pandemia de COVID-19. La ce concluzii a ajuns un jurnalist de la una dintre cele mai mari publicații din America.

În timp ce Europa aproape a învins valul patru al pandemiei de COVID-19, România se luptă încă din plin cu el. În prezent, România a devenit ținta cercetărilor și o mulțime de specialiști în sănătate, dar și jurnaliști din străinătate încearcă să afle motivele pentru care România are cea mai mare rată a mortalității din lume, de ce românii nu se vaccinează, deși au stocuri enorme de vaccin și de ce românii nu reușesc că depășească acest val. 

Un jurnalist de la New York Times a analizat cazul România și a ajuns la mai multe concluzii, într-un articol complex preluat acum de presa din întreaga lume.

"Un apel anti-vaccin al personalităților religioase de vârf, reluat de politicieni proeminenți și de rețelele de socializare, ajută la explicarea de ce România are acum cea mai mare rată de mortalitate cu Covid-19 din lume", a început el descoperirile despre România.

"În timp ce un nou val de pandemie de coronavirus s-a prăbușit în Europa de Est luna trecută, devastând populațiile nevaccinate, un episcop al Bisericii Ortodoxe din sudul României a oferit mângâiere turmei sale: „Nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vedeți la televizor – nu vă speriați de Covid”", a continuat el.

Marți, aproape 600 de români au murit, cei mai mulți în timpul pandemiei. Rata mortalității țării în raport cu populația este de aproape șapte ori mai mare decât cea a Statelor Unite și de aproape 17 ori mai mare decât cea a Germaniei.

"Trecutul comunist comun și dezamăgirea larg răspândită față de dezordinea și corupția care a urmat", cauza pentru care România se comportă așa

În documentarul său, jurnalistul american a introdus declarațiile unor medici cunoscuți din România, printre care dr. Anca Streinu - Cercel de la Institutul Național Matei Balș, dar și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Acest val este mult mai rău decât celelalte – este ca un război. Intră în secțiile noastre, dar nu știm când vom ieși", a declarat dr. Anca Streinu-Cercel pentru NYT.

Ceea ce face creșterea deosebit de dificilă, a spus dr. Streinu-Cercel, este că ar fi putut fi evitată cu ușurință. Câțiva dintre cei care au primit vaccinuri s-au îmbolnăvit grav, a spus ea, dar acest lucru provine din cauza faptului că sistemul lor imunitar a fost compromis de tratamentul pentru cancer sau alte boli.

"Singurul motiv real pentru care cineva este aici este că nu s-a vaccinat. (...) Ar trebui să vorbim despre știință, nu despre frică. Este foarte dificil când atât de mulți oameni neagă orice realitate", a mai spus ea.

Jurnalistul american a continuat seria concluziilor. "Ezitarea la vaccinare, alimentată de forțe puternice online și în lumea reală, a lăsat România cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa; aproximativ 44 la sută dintre adulți au primit cel puțin o doză, înaintea doar Bulgaria, cu 29 la sută. Per total, Uniunea Europeană se situează la 81 la sută, cu mai multe țări peste 90 la sută. Complicând lucrurile, România a rămas fără Guvern de luna trecută, când s-a destrămat o coaliție.

Rezistența încăpățânată la vaccin într-o gamă atât de largă de țări (n.r. România, Rusia, Bulgaria, Letonia, Ucraina) i-a lăsat pe mulți să caute răspunsuri în singurul lucru care îi unește: trecutul comunist comun și dezamăgirea larg răspândită față de dezordinea și corupția care a urmat", subliniază celebra publicație.

Valeriu Gheorghiță, explicație pentru New York Times

România a început să-și vaccineze cetățenii în decembrie anul trecut și a pus programul în sarcina armatei, cea mai respectată instituție a țării, potrivit sondajelor de opinie. A doua instituție de încredere este însă Biserica Ortodoxă, care a transmis semnale mixte cu privire la vaccinuri, Patriarhul Daniel de la București spunând oamenilor să se hotărască și să asculte doctorii, în timp ce mulți clerici locali și unii episcopi influenți au denunțat vaccinurile ca fiind opera Diavolului, descrie site-ul american situația României.

"Știrile false au o influență imensă asupra populației noastre și, în general, în Europa de Est. Ceva pe care toți avem în comun în această parte a Europei este istoria noastră politică a comunismului.

Sub lideri precum Nicolae Ceauşescu, dictatorul de multă vreme al României, care a fost răsturnat şi executat în 1989, nimeni nu avea încredere în vecinii săi, nimeni nu avea încredere în autorităţi, nimeni nu avea încredere în nimeni", a declarat Valeriu Gheorghiță, "un colonel al armatei care conduce efortul de vaccinare al României", așa cum este descris în articol.

Colonelul Gheorghiță a mai spus că a fost șocat și mistificat de amploarea sentimentului anti-vaccinare.

"Ei cred cu adevărat că vaccinurile nu sunt modalitatea adecvată de a opri Covid", a spus el, adăugând că acest lucru a fost în ciuda faptului că "mai mult de 90% dintre decese sunt persoane nevaccinate". Bătrânii, cel mai vulnerabil demografie, au fost cel mai greu de convins, a spus el, doar 25% dintre persoanele de peste 80 de ani vaccinate.

Acest lucru i-a făcut pe mulți oameni să se suspecteze cu privire la ceea ce oficialii și medicii le spun să facă, mai ales când internetul este plin de experți auto-declarați sceptici la vaccin care sfătuiesc contrariul.

"Toată lumea devine dintr-o dată un expert, iar știrile false sunt peste tot, 24 de ore pe zi. Nu m-am gândit niciodată că acest virus va rămâne atât de mult. Suntem cu toții epuizați", a declarat și Silvia Nica, medic șef de urgență la Spitalul Universitar București.

Diana Șoșoacă, descrisă drept cauza dezinformărilor de NYT

"La începutul pandemiei în 2020, dezinformarea Covid în România a urmat în mare parte teme care și-au găsit acțiune în multe alte țări, potrivit Alinei Bârgăoanu, profesor de comunicare la București care urmărește dezinformarea, oamenii răspândind teorii ale conspirației sub nume false pe Facebook și alte social media.

Dar, pe măsură ce pandemia a prelungit, a adăugat ea, acest fenomen virtual în mare parte fals s-a transformat într-o mișcare politică condusă de oameni reali precum Diana Sosoacă, un deputat aleasă a Camerei superioare a Parlamentului României. Doamna Șoșoacă a condus un protest în nordul țării care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunțând pandemia drept "cea mai mare minciună a secolului" și a organizat mitinguri anti-mască la București. Videoclipurile cu bufnirile ei au atras milioane de vizualizări", mai notează NYT.

Colonelul Gheorghiță a apelat la rețelele de socializare pentru a respinge minciunile mai ciudate și s-a întâlnit, de asemenea, cu lideri creștini, evrei și musulmani pentru a le cere să nu aprindă flăcările dezinformării. "Nu au datoria de a recomanda vaccinarea, dar au datoria de a nu recomanda vaccinarea", a spus el.

Valeriu Gheorghiță se așteaptă să crească noile cazuri, ceea ce va fi observat în următoarele două săptămâni

 

Pe de altă parte, coordonatorul campaniei de vaccinare a spus la Digi24 că suntem în plin sezon rece și "evident că lucrurile vor continua".

"Nu avem niciun motiv să credem că evoluția va fi una favorabilă în perioada următoare și cred că trebuie să învățăm ceva din această experiență, pentru că 240 de decese într-o zi este enorm. Nu putem să spunem că este mai bine. Niciun deces pe care îl putem preveni nu este tolerabil, nu putem să acceptăm acest lucru. 4.000 de cazuri noi pe zi este enorm pentru un sistem medical în care în momentul de față sunt peste 1870 de pacienți în terapie intensivă. Practic orice caz în plus sau orice caz grav reprezintă în momentul de față o problemă reală pentru sistemul medical. Nu este normal și firesc să mai avem niciun caz de deces pe care îl puteam preveni", a declarat Valeriu Gheorghiță.

"Ne uităm în fiecare zi la cifre și trecem atât de ușor peste această situație! Sunt oameni care au murit în ultimele 24 de ore din cauza unei boli pe care altfel o putem preveni. Dar în niciun caz, într-un context în care suntem complet dezbinați, nu mai suntem solidari, ne acuzăm unii pe alții, ne arătăm cu degetul, ne suspectăm, nu vom putea fi bine. Nu avem cum. Acest virus este atât de adaptat, știe ce are de făcut și va rămâne în populație și își va face treaba cum știe mai bine foarte mult timp de aici înainte dacă noi nu știm să ne protejăm și nu stăm să ne apărăm. Am senzația că nici măcar instinctul de apărare nu îl mai avem", a completat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel