România, CONDAMNATĂ la CEDO după ce a expulzat doi pakistanezi
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
România a fost condamnată la CEDO după ce a expulzat doi pakistanezi suspectați de terorism.

România a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după expulzarea unor cetăţeni pakistanezi cu drept legal de reşedinţă, suspectați de terorism, transmite Agerpres. Instanța a hotărât ca România să le plătească celor doi daune morale de câte 10.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 1365 de euro în total, pentru ambii.

Instanţa de la Strasbourg a decis cu majoritate că autorităţile române care i-au declarat indezirabili şi i-au expulzat pe reclamanţii din dosarul Muhammad şi Muhammad contra României au încălcat articolul 1 din protocolul nr. 7 al Convenţiei, referitor la garanţiile procedurale privind expulzarea străinilor.

De ce au fost expulzați pakistanezii

Adeel Muhammad, născut în 1993, şi Ramzan Muammad, născut în 1984, sunt cetăţeni pakistanezi cu reşedinţa în Tehsil Karor (Pakistan), respectiv Dubai (Emiratele Arabe Unite). Ambii se aflau în România în calitate de studenți și aveau o viză de reședință pe teritoriul țării noastre.

În 4 decembrie 2012, Serviciul Român de Informaţii (SRI) a cerut Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti (CAB) să ceară instanţei competente să decidă dacă cei doi pakistanezi trebuie declaraţi indezirabili în România. SRI susținea că are indicii serioase privind intenţia celor doi de a se angaja în activităţi potenţial periculoase pentru securitatea naţională şi înaintând instanţei documentele secrete. Ulterior, CAB i-a declarat pe ambii pakistanezi indezirabili în România timp de 15 ani şi a ordonat reţinerea lor imediată în vederea deportării.

Cei doi au părăsit teritoriul României pe 27 decembrie 2012. Ei se adresaseră deja CEDO, în 19 decembrie, reclamând că nu li s-au oferit garanţii procedurale şi nu s-au putut apăra corespunzător în cadrul procedurilor. Mai exact, pakistanezii au susţinut că nu li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile exacte care li se aduceau şi nu au avut acces la documentele din dosar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel