România, câștigătoare în cazul în care vom avea nevoie de vaccin adaptat împotriva Covid-19
Președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a făcut un anunț privind vaccinurile Covid-19, în contextul noii variante depistate.
Invitat la B1TV, vineri seară, președintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiță, a afirmat că, "din câte informații am, dacă va fi nevoie de un vaccin adaptat, din cantitatea contractată practic vom putea lua, de fapt, vaccinuri adaptate. Dacă va fi nevoie."
Declarația sa vine după ce o nouă tulpină Covid a fost identificată în Africa de Sud. OMS a botezat-o "Omicron" și a declarat-o "variantă de îngrijorare", cel mai ridicat grad de risc. (Detalii, AICI.)
"Trebuie să înțelegem că este o variantă identificată recent care ne preocupă, pentru care nu avem încă toate datele clare, care să ne confirme într-adevăr o contagiozitate crescută sau o rezistență la răspunsul imun ori un potențial de a genera forme grave... Încă ne lipsesc date. În următoarele săptămâni, cu siguranță lucrurile se vor clarifica. Până la acel moment, este important să se ia toate măsurile pentru a limita răspândirea.", a adăugat dr. Valeriu Gheorghiță.
România, câștigătoare în cazul în care vom avea nevoie de vaccin adaptat
În iulie 2021, premierul Florin Cîțu a fost întrebat despre dozele de vaccin cumpărate de România. „Nu le-am cumpărat, sunt comandă și știți foarte bine că strategia de a cumpăra vaccin este o strategie asumată la nivelul Uniunii Europene. Toată lumea are aceeași strategie. Strategia a fost inițial făcută de Comisia Europeană, luând în calcul și acest sistem de revânzare. Dacă nu participam la acea strategie, poate nu am fi avut vaccinul la fel de repede”, a spus Florin Cîțu la acel moment.
Întrebat, ulterior, dacă România a fost obligată să cumpere aceste doze, premierul a spus din nou: „Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze. Ele nu sunt pentru un an, ci pentru mai mulți ani. De la început s-a știut că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani.”
„Aceste doze sunt și pentru anul viitor”, a adăugat Florin Cîțu.
Așadar, dacă nu le aveam comandate, riscam să nu primim vaccinurile adaptate, în cazul în care se va ajunge aici.
Noua variantă din Africa de Sud a ajuns în UE. Prima țară care a detectat un caz cu B.1.1.529
Belgia este prima ţară europeană care a anunţat vineri că a depistat un caz de infectare cu noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2, identificată mai întâi în Africa de Sud şi potenţial foarte contagioasă, informează AFP şi EFE.
'Avem un caz care este acum confirmat cu această variantă. Este vorba despre cineva venit din străinătate. Cineva care a fost testat pozitiv la 22 noiembrie. Cineva care nu era vaccinat', a declarat ministrul sănătăţii Frank Vandenbroucke, într-o conferinţă de presă, cerând populaţiei 'să nu intre în panică'.
Potrivit Laboratorului naţional de referinţă, pacientul infectat este o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt via Turcia.
Pacienta pare să nu fi avut contacte cu risc ridicat în afara casei sale şi niciun membru al familiei sale nu a prezentat simptome până acum, a adăugat Laboratorul, care efectuează o anchetă epidemiologică extinsă.
O nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud, au anunţat joi oameni de ştiinţă, potrivit Agerpres.
Numărul românilor vaccinați în ultimele 24 de ore
Peste 70.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore, a anunțat, vineri, CNCAV.
Din cele 70.568 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, 17.879 au primit prima doză de vaccin, 23.926 pe cea de-a doua, iar 28.763 a treia doză.
7.702.846 de persoane au fost vaccinate până acum cu prima doză, 7.347.539 au schema completă de vaccinare, iar 1.473.241 au și doza a treia.
În ultimele 24 de ore au fost raportate 18 de reacții advese, iar de la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 19.363 de reacții advese.
CNCAV precizează că 191 de reacții adverse sunt în curs de investigare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News