România, campioană la impozitarea muncii - studiu. Adrian Negrescu: S-ar putea să avem o țară doar cu oameni plătiți cu salariul minim pe economie
Adrian Negrescu a vorbit despre impozitarea salariilor din România.
România este campioană la impozitarea muncii, arată un studiu comparativ realizat de Romanian Business Leaders. Salariații români rămân cu cei mai puțini bani în mână după plata impozitelor și a taxelor către bugetul de stat, comparativ cu celelalte 15 țări cuprinse în acest studiu.
Astfel, cei care primesc de exemplu echivalentul la o mie de euro brut, rămân în mâncă cu 572 de euro, în timp ce un angajat din Bulgaria rămâne cu 653 de euro, iar un angajat din Olanda cu 746 de euro. Studiul atrage atenția asupra faptului că în lipsa unei plafonări a contribuțiilor sociale, orice creștere de impozite ar putea duce la o scădere și mai mare a salariului net pe care un angajat din România l-ar putea primi comparativ cu celelalte țări analizate. Analistul economic Adrian Negrescu a comentat rezultatele acestui studiu în direct la Antena 3 CNN.
Adrian Negrescu: Muncim mai mult pentru stat decât pentru noi
"Cel mai simplu pentru stat să adune bani la buget este prin aceste salarii. Ei ne plătesc salariile, statul până la urmă își plătește angajații, 1,4 milioane, iar banii se duc foarte rapid, fără problema colectării, la bugetul de stat. Am ajuns în momentul de față ca aproape 60% din ceea ce noi câștigăm, salariul brut, să se ducă pe taxe și impozite către statul român. Deci muncim mai mult pentru stat decât pentru noi, în condițiile în care la acești 60% trebuie să adăugăm TVA-ul de 19%, mai ales că va crește TVA-ul la multe produse de la 1 ianuarie, accizele și taxele pe proprietate.
L-am văzut ieri pe premierul Ciolacu vorbind în premieră despre necesitatea scăderii taxării muncii în România pentru că într-adevăr, acum este foarte greu să dai un salariu mai mare sau chiar să creezi un loc de muncă în condițiile în care 40% trebuie să adauge să dea statului român. Adică ție îți plătește un salariu și mai pune încă 40% bani pe care îi dă statului român.
În condițiile astea este foarte dificil să creezi locuri de muncă și atenție, dacă tot intră această nouă Lege a Pensiilor, noi avem nevoie de un milion de locuri de muncă pentru a finanța sustenabil această lege pentru că pensiile se plătesc din salariile noastre, a tuturor. Dacă noi nu creăm locuri de muncă în România s-ar putea să avem o țară doar cu oameni plătiți cu salariul minim pe economie, așa cum se întâmplă din păcate din ce în ce mai mult în țara noastră și prosperitatea să nu o simtă în buzunar", a spus Adrian Negrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News