Data publicării:

Lider CIADO: Lupta cu drogurile nu s-a pierdut, ea n-a existat! Culmea ironiei macabre

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Consum droguri
Consum droguri

România nu mai este de mult o țară de testare a drogurilor. Autoritățile tind să păstreze această expresie și, în ultima perioadă, inclusiv Agenția Națională Antidrog a recunoscut că suntem o țară de consum și nu suntem o țară de tranzit, a declarat în exclusivitate pentru DC News, Gigel Lazăr, directorul CIADO România.

Alegeri prezidentiale 2024

"În momentul când discutăm de o cifră de 6,4% consumatori de droguri pe segmentul de vârstă 14-65 de ani, conform documentelor oficiale a Centrului de Monitorizare de la Lisabona și ale Agenției Naționale Antidrog, discutăm de aproximativ 650-700.000 de consumatori ocazionali de droguri. În aceste condiții, când ai această sumă imensă de consumatori nu mai discutăm de o piață de tranzit", a spus directorul CIADO Romania.

Deși avem program, banii nu sunt alocați

"În condițiile în care, Ministerul de Interne prin Agenția Națională Antidrog pe programul de interes național are alocate 2,6 milioane de euro din 2015, are execuție bugetară de 0,5%, cam ce prevenire am putea avea noi în România în ceea ce privește tânăra generație? Deci au făcut acest program de interes național în așa fel, ca și procedură de alocare, încât să nu se poată îndeplini procedura. Au alocat suma prin Guvern, dar, culmea ironiei macabre, Agenția Națională Antidrog nu a avut niciodată bani. Banii ăștia sunt pur virtuali. Pentru că Ministerul de Interne alocă niște sume de genul ăla... 50.000 de euro/ an, la nivel național... 100.000 de euro/an la nivel național. De ce ținem totuși Agenția Națională Antidrog cu 314 angajați? Aici este rădăcina lucrurilor și să nu vă mire...", atrage atenția Gigel Lazăr. 

Este preconizată o creștere alarmantă a numărului de consumatori

   

"Noi am avertizat despre creșterea drogurilor sintetice ca și interes în România din partea Occidentului acum trei ani. Ceea ce se confirmă. Dacă ne uităm în ultima perioadă fie că discutăm de ecstasy Fantoma, că discutăm de Faraon, că discutăm de WhatsApp, se pare că iar CIADO are dreptate când spune de creșterea și diversitatea pastilelor de ecstasy. Și ca și o concluzie din partea noastră, pe fondul inexistenței politicilor reale de prevenire atât la nivel național cât și la nivel local să nu mire pe nimeni dacă la următorul GPS (General Population Situation), care va fi publicat ca și prevalențe în 2020, dacă creșterea va fi de încă 3 procente în doar 4 ani. Deci aceasta este previziunea pe care noi o avem deja structurată ca și cercetare, și o așteptăm și pe cea oficială a Comisiei Europene din 2020, dar și la ei, și la noi, ne îndreptăm spre o creștere cu minimum 3 procente consum la populație generală. Lucru care este foarte grav", mai spune directorul CIADO.

Lupta cu drogurile nu s-a pierdut. Ea nici nu a existat ca să fie pierdută!

"Nu toți au acces la drogul Faraon. Este de speriat faptul că pastilele sunt foarte scumpe. Cantitatea prinsă să nu credem că este prima băgată în România și atunci apare întrebarea atât de mulți bogați drogați avem? Noi știam că marea majoritate a consumatorilor de droguri din România sunt de iarbă, dar ni se confirmă că s-ar putea să fie zeci de mii, foarte bogați, care aruncă sume colosale pe droguri raportat la cantitate. Noi avem o expresie... de ce credeți că CIADO face mai mult teatru și nu face evenimente de altă natură? Pentru că, la câți am aflat că sunt consumatori din zona de showbiz... mi s-a făcut rău. Dar mulți, nu așa... Și nu consumă... Medicul Abagiu de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, la Consiliul Științific, a zis că după toate analizele lor, peste 60% din iarba existentă pe piață este stropită cu canabinoizi sintetici. Eu mă aștept și la altele să apară pe piața din România. Adică, din ce știm noi că se întâmplă în Vest, de unde a pornit ideea de a schimba și de a diversifica, pentru că este foarte greu să le identifici ca și compoziție... Oamenii ăștia care sunt dealeri au o mare calitate față de statele membre în general: au oameni foarte bine plătiți și foarte mulți bani. Pe când Guvernele nu au decât indiferență și indolență față de acest subiect și, din păcate, foarte mulți, implicați în trafic. Lupta cu drogurile nu s-a pierdut, așa cum se propagă într-o parte a presei. Ea nici nu a existat ca să fie pierdută!” a conchis liderul CIADO. 

Vezi și: Drogul Faraon face ravagii în cluburile din Capitală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel