România are producție, dar nu are unde s-o țină, așa că importă. Min. Chesnoiu: 9 luni îngropi banii în pământ până când recoltezi produsul final
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a vorbit despre situația din agricultura României și invocata criză alimentară. 

”Criză alimentară în România cu siguranță nu va fi, o spun ca o certitudine, pentru că nivelul de producție, prin programele pe care le implementăm, va rămâne unul stabil. 

Nivelul inflației produce efecte în lanț vizavi de creșterea prețurilor și am spus-o încă de la început. Nu apăruse războiul din Ucraina și vă spuneam că agricultura este un domeniu de activitate asupra căruia se manifestă foarte mulți factori externi care nu pot fi controlați de fermieri. De asemenea, în industria procesatoare, alimentară, sunt foarte mulți factori externi care impactează. 

Costurile crescute la energie și gaze naturale au creat situația care s-a rostogolit și a crescut, adăugând, în fiecare etapă, câte un plus din costul final. 

Trebuie să analizăm întotdeauna cauzele, dar noi acum decontăm efectele. Agricultura este un domeniu în care ai 9 luni de când îngropi banii în pământ până când recoltezi produsul final și apoi îl introduci în industria procesatoare. În toată această perioadă, se manifestă factori externi, care, deși la prima vedere, nu par importanți, au aceste efecte.” a spus ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Avem producție, dar nu avem unde să o ținem

Ministrul a subliniat că în cazul cartofului, de exemplu, lipsesc depozitele unde să fie păstrați peste perioada iernii. ”Producem suficienți de mulți cartofi toamna, ne asigurăm consumul până la finalul anului, iar din ianuarie avem importuri de cartofi” a continuat ministrul Chesnoiu.

Despre cartof, cel luat ca exemplu de ministrul Agriculturii, se spunea că e ”mâncarea săracului”, dar datele INS de astăzi arată că, față de martie 2021, în martie 2022, cartoful s-a scumpit cu 36,5%. 

Conform sursei citate, inflația a ajuns la două cifre din martie, mult mai devreme decât s-a preconizat, fiind anunțată la 10,2%. Așa cum resimte fiecare român, s-au mai scumpit gazele naturale cu 46,49%, combustibilul cu 34,16%, dar și uleiul cu 32,33%. 

Citește și: Inflația a sărit peste 10%. Profesorul Mircea Coșea: Nu e singura nenorocire pentru români. Pierdem!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel