Data publicării:

România are nevoie de 10 proiecte majore. În ce domeniu

Autor: Andreea Marinas | Categorie: Economie
WhatsApp

Rovana Plumb a declarat vineri că „ținta noastră este pregătirea a cel puţin 10 proiecte majore de infrastructura în sectorul de apă şi canal”.    

Cel puţin 10 proiecte majore de infrastructură în sectorul de apă şi canal vor fi pregătite în vederea transmiterii către Comisia Europeană, a anunţat ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. 

Aceasta s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Apei (ARA), instituţie care reuneşte toţi operatorii regionali de apă. 

„Ţinta noastră este pregătirea a cel puţin 10 proiecte majore de infrastructură în sectorul de apă şi canal. Semnarea contractelor de finanţare va genera locuri de muncă şi o calitate mai bună a apei potabile pentru cetăţeni, pe de o parte, şi generarea de lucrări pentru firmele locale, care nu au activitate, pe de altă parte”, a afirmat Rovana Plumb în cadrul întâlnirii, potrivit Agerpres. 

Obiectivul, legat de Comisia Europeană

Participanţii au abordat problemele întâmpinate în implementarea proiectelor din perioada 2007-2013, dar şi modalităţile de simplificare a implementării proiectelor în perioada următoare de programare. 

De asemenea, participanţii au atras atenţia că, la nivelul sectorului de apă, există numeroase probleme legate de cofinanţarea proiectelor şi cuantumul acesteia, avizele necesare în derularea proiectelor, corelarea investiţiilor cu alte surse de finanţare, precum şi de modalitatea de gestionare a nămolului provenit din staţiile de epurare. 

Obiectivul întâlnirii a fost găsirea de soluţii rapide pentru clarificarea aspectelor care ţin de finanţarea şi transmiterea proiectelor majore către Comisia Europeană. 

Trei proiecte de investiții în apă

Printre acestea se numără cele trei proiecte de investiţii noi în sectorul de apă, care vor fi transmise în curând Comisiei Europene pentru aprobare şi prin care se vor putea moderniza reţelele existente, dar şi construcţia de noi reţele ce permit accesul la apă şi apă uzată cetăţenilor din judeţele Vrancea, Alba şi Hunedoara (Valea Jiului). De rezultatele lor vor beneficia 440.000 cetăţeni. 

Un al doilea obiectiv anunţat în cadrul întâlnirii cu operatorii de apă a fost semnarea, până la finalul acestei luni, a celor 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibilă de 800 milioane euro. 

Referitor la absorbţie, Rovana Plumb a amintit că au fost atrase 90% din fondurile destinate sectorului de apă pentru perioada 2007-2013, acesta reprezentând unul dintre cele mai performante sectoare publice în ceea ce priveşte fondurile europene. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel