Data publicării:

România a primit statutul "Dependable Undertaking" din partea SUA. Ce înseamnă asta

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: MApN
Foto: MApN

Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din Statele Unite ale Americii, a anunțat că România a primit statutul "Dependable Undertaking" din partea SUA.

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 12 iulie, la sediul MApN, cu Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din Statele Unite ale Americii.

Pe timpul întâlnirii, oficialul american l-a informat pe ministrul apărării naţionale despre faptul că România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul "Dependable Undertaking" (DU), se arată într-un comunicat de presă. 

Ce înseamnă acest statut

Obţinerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziţii de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăţilor pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

"Înscrierea României în rândul ţărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaştere a seriozităţii cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României şi are o valoare intrinsecă deosebită, şi anume recunoaşterea statutului de partener de încredere. Eşalonarea plăţilor pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante şi, implicit, va creşte gradul de securitate al României", a subliniat ministrul Ciucă.

Angajamentul României, reafirmat



De asemenea, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, ministrul român reafirmând angajamentul ţării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puţin 20% pentru echipamente majore şi pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esenţiale de înzestrare.

Întâlnirea cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naţionale în Statele Unite ale Americii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel