Data publicării:

"România a pierdut calitate umană, nu drumuri". Sociologul Bulai, exemplul Finlandei: Au aşteptat 20 de ani să vadă rezultatele

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Vitaly Vlasov, de la Pexels
Fotografie creată de Vitaly Vlasov, de la Pexels

Sociologul Alfred Bulai avertizează asupra priorităţilor României şi transmite că totul pleacă de la modelele din copilărie. În cadrul emisiunii "Nod în Papură", sociologul a dat exemplul mutărilor pe care Finlanda le-a făcut după căderea URSS. 

"Totul ţine de modul în care se cultivă de jos anumite lucruri. Când te obligă şcoala, familia, să citeşti, să te exprimi, din primii ani, sigur că rămâne un comportament. Dacă românul l-ar fi văzut pe tatăl său, sau pe bunicul său, dimineaţa citind ziarul, s-ar fi creat un model. Ori dacă nu ai un model din ăsta, e greu să îl creezi peste noapte. E vorba de filozofia dezvoltării. Eu cred că ar trebui să schimbăm oamenii. Noi am putut trăi fără autostrăzi zeci de ani. România a pierdut calitate umană, nu drumuri. România a câştigat drumuri, acum avem şi acoperişuri frumoase, şi toate astea. Calitate umană a pierdut ţara, şi nu doar creiere. Au plecat instalatori, constructori, mii de oameni care şi-au căutat de lucru. E o pierdere reală pentru societatea românească. Aici trebuie să umblăm. Cum reechilibrăm balanţa? Am băgat o groază de bani în pregătirea lor şi nu îi mai avem. 

Facem acelaşi gen de pregătire ca să ne plece şi ăştia? Noi avem pregătire pentru români în limba engleză. De ce pregătim medici în limba engleză? La Dolhasca vor consulta în engleză? Nu, îi pregătim pentru străinătate, dar pe bani publici. Dacă eu pregătesc un inginer pe mastere şi pe cursuri în limba engleză, pentru ce îl pregătesc? Pentru piaţa externă! Pe bani publici! 

Lucrurile astea nici nu se discută măcar, nu zic de decizii. 

În al doilea rând, cum facem să crească nivelul calităţii umane? Când un politician se va centra pe schimbarea calităţii umane, poate România va avea o şansă să meargă mai departe. Altfel, vom promite autostrăzi, iar când vor fi gata vom descoperi că nu facem mare lucru cu ele. Viitorul va fi al dronelor, al trenurilor. S-ar putea să nu mai avem ce face cu autostrăzile când terminăm cu ele", a punctat Alfred Bulai la "Nod în Papură". 

Exemplul Finlandei 

"După ce a căzut URSS, finlandezii s-au întrebat ce să facă. Şi au zis trei lucruri: Nokia, ceva cu lemnul, şi educaţie. Şi au făcut cea mai importantă reformă din secolul trecut a educaţiei în lume. Au schimbat complet filozofia educaţiei. Au aşteptat, sigur, 20 de ani să se vadă efectele", a mai precizat sociologul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel