România a oferit ajutor Ucrainei de 1% din PIB - cât mai durează războiul, conform ministrului Tîlvăr / video
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, se așteaptă la un război lung în Ucraina.

„Evaluările analiștilor politici și militari duc la ideea că acest conflict se poate întinde pe o perioadă mai lungă, inclusiv din cauza faptului că anul viitor este un an electoral la nivel european. Narativul Rusiei duce la concluzia că și-ar dori un conflict de lungă durată, crezând că (asta) va duce la o schismă, la apariția unor fisuri, bazate pe interese economice, politice, electorale, care să genereze scăderea efortului de sprijin pentru Ucraina. Este o deducție logică, nici nu cred că îți trebuie foarte multe informații din interior ca să ajungi la această concluzie. Asta înseamnă că există posibilitatea ca acest conflict să mai dureze.

Politica României a fost absolut impecabilă din punct de vedere al poziționării noastre față de conflict, dar și în raport cu aliații și cu Uniunea Europeană”, a precizat ministrul Tîlvăr.

Ajutorul României pentru Ucraina se ridică la 1% din PIB

Analistul politic Bogdan Chirieac a continuat subiectul, punctând că o continuare a războiului duce, automat, la prelungirea ajutorului către Ucraina, care a ajuns, în cazul României, la 1% din PIB.

„Am făcut-o, iar termenul pe care l-am folosit este multidimensional. Să știți că România mai are un atu care cred că o profilează foarte bine și în acest spațiu, dar și în raport cu Alianța și cu partenerii noștri. Are atuul stabilității și predictibilității, lucru care s-a văzut foarte mult în modul în care, în această perioadă, ne-am poziționat - sprijinul umanitar pentru milioane de ucraineni.

Eu sunt de multe ori felicitat sau mi se adresează mulțumiri din partea colegilor și partenerilor. M-a surprins însă surprinderea lor. Pentru mine era un lucru normal ca România să facă așa ceva, pentru că vocația poporului român este una de solidaritate și de ospitalitate”, a continuat șeful MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel