Data publicării:

România a demarat un acord pentru statele din sud-estul Europei

Autor: Nicolae Ionescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

România România a demarat implementarea Acordului multilateral pentru statele din sud-estul Europei privind Convenţia Espoo.

România a demarat implementarea Acordului multilateral pentru statele din sud-estul Europei privind Convenţia Espoo, ale cărui obiective majore sunt intensificarea cooperării şi asigurarea unei dezvoltări durabile în regiune, a declarat, joi, la Geneva, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Eugen Uricec, la lucrările reuniunilor părţilor la Convenţia de la Espoo şi la Protocolul privind evaluarea strategică de mediu.

'Cu sprijinul Secretariatului Convenţiei, România a demarat implementarea Acordului multilateral pentru statele din sud-estul Europei privind implementarea Convenţiei Espoo, semnat la Bucureşti, în 2011. Acest Acord, ale cărui obiective majore sunt intensificarea cooperării şi asigurarea unei dezvoltări durabile în regiune, reprezintă un instrument esenţial care răspunde intereselor şi necesităţilor la nivel regional', a declarat secretarul de stat Eugen Uricec, în plenul lucrărilor Convenţiei.

Citește și: Rusia tremură! Îi e frică inclusiv de România

România a asigurat coordonarea poziţiei comune a celor 28 de state membre

 

 Delegaţia României, condusă de Eugen Constantin Uricec, a participat, în perioada 5-7 februarie, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite ONU de la Geneva, la lucrările sesiunilor intermediare a reuniunii părţilor (MOP) la Convenţia de la Espoo privind evaluarea impactului în context transfrontieră şi la Protocolul privind evaluarea strategică de mediu (SEA).

Delegaţia României a fost compusă din specialişti ai instituţiilor responsabile cu aplicarea prevederilor Convenţiei şi Protocolului şi ai Misiunii Permanente a României la Geneva.

În contextul exercitării Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, România a asigurat coordonarea poziţiei comune a celor 28 de state membre.

Citește și: Olguța Vasilescu, atac la Klaus Iohannis: Avocații mi-au sugerat să fac asta

Ce decizii au fost luate

 

În urma dezbaterilor şi negocierilor, statele părţi la Convenţie au adoptat, potrivit Regulilor de procedură, mai multe decizii, respectiv Decizia cu privire la aspectele generale de conformare cu Convenţia; Decizia de conformare a Armeniei la Convenţie, în ceea ce priveşte legislaţia naţională; Decizia de conformare a Armeniei la Convenţie, cu privire la centrala nucleară de la Metsamor; Decizia de conformare a Azerbaidjanului la Convenţie, în ceea ce priveşte legislaţia naţională; Decizia de conformare a Serbiei la Convenţie, cu privire la cea de-a treia unitate a centralei pe cărbuni de la Kostolac; Decizia de conformare a Ucrainei la Convenţie, cu privire la canalul navigabil Bâstroe, situat în sectorul ucrainean al Deltei Dunării; Decizia de conformare a Ucrainei la Convenţie, cu privire la extinderea duratei de funcţionare a centralei nucleare de la Rivne; Decizia de conformare a Belarusului la Convenţie, cu privire la centrala nucleară de la Ostrovets; Decizia de conformare a Regatului Unit al Marii Britanii la Convenţie, cu privire la centrala nucleară de la Hinkley.

Nu în ultimul rând, au mai fost adoptate Decizia asupra aplicării prevederilor Convenţiei cu privire la extinderea duratei de funcţionare a centralelor nucleare şi Decizia asupra revizuirii ghidurilor cu privire la evaluarea impactului în context transfrontieră pentru statele din Asia Centrală.

Potrivit Ministerului Mediului, următoarea reuniune a părţilor la Convenţie şi Protocol va avea loc, conform deciziei statelor părţi, în perioada 8-11 decembrie 2020.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel