Români stabiliți în Chicago, despre cum e școala în SUA: De ce profesorii sunt foarte diferiți de cei din România / video
Autor: Elena Aurel | Publicat pe: 18 sep 2023, 08:03
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Oana și Ionuț Tamaș, doi români stabiliți în Chicago, au fost invitați la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora, unde au vorbit despre sistemul de învățământ din SUA. 

Oana este studentă în ultimul an la Facultatea de Arhitectură și Ionuț este șofer, iar în cadrul emisiunii, moderate de Gabriel Nuță-Stoica, ei au vorbit despre cum e viața în Chicago și dacă mai e SUA, în 2023, o țară a tuturor posibilităților.

„Cum e școala în SUA?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.

„Școala în America mi se pare foarte dificilă, în special pe ceea ce fac eu, pe Arhitectură. Nu știu cum sunt alte domenii. În mare parte am contact cu arhitecți și atât, pentru că avem atât de multe teme și un program atât de încărcat încât asta e tot ce facem, de dimineață până seara.

Cred că profesorii sunt foarte diferiți de cei din România și un lucru care îmi place foarte, foarte mult e că sunt destul de aproape de elevi. Cumva, vorbim de la același nivel.

Nu există pronume de politețe. Apreciez că le avem în limba română, dar pe de altă parte, e mai ușor cumva să te adresezi unui profesor în engleză pentru că nu există bariera asta de cuvinte și de pronume.”, a spus Oana Tamaș. 

„Crezi că sistemul de învățare de acolo scoate ce e mai bun din tine? Simți  chestia asta?”, a întrebat Gabriel Nuță-Stoica. 

„Am observat că americanii nu apreciază ceea ce au. Erau niște profesori uimitori aici și elevii îi luau de-a gata pentru că asta e tot ce știu ei. Cred că li se cuvine totul și așa e normal să fie, însă pentru mine, venind dintr-un alt sistem, apreciam totul și voiam să absorb totul ca un burete și mă bucurăm de fiecare lucru mărunt pe care îl primeam din partea profesorului, pe când la ei era ceva normal.”, a spus Oana Tamaș. 

„Șansa cea mai mare e să faci această diferență ca și prima familie venită, ca primul nivel de trecere pentru că ai contact cu viața în România, sau de unde vii, și ai acces la schimbare imediat, dai piept cu noul sistem pedagogic, profesori și tot ce ți se oferă și poți să te lupți pentru rezultate bune când vezi că ți se oferă foarte mult.

Cei care sunt aici de câteva generații nu mai observă acele lucruri pentru că au luat totul de-a gata.”, a spus Ionuț Tamaș la emisiunea „Departe de România", de pe DC News și ȘtiriDiaspora. 

Emisiunea "Departe de România", moderată de Gabriel Nuță-Stoica, reprezintă o evoluție naturală a conținutului cu care v-am obișnuit, fiind în primul în rând o emisiune cu și despre românii din afara granițelor țării. În fiecare săptămână vom descoperi povești interesante ale românilor stabiliți în străinătate. Vom vorbi despre aspecte din viața de zi cu zi, probleme de integrare, provocări, dar și despre bucurii și împliniri. Totodată, vom încerca să aflăm ce mai înseamnă România pentru românii din diaspora: "acasă" sau doar țara de origine.

Pe lângă poveștile românilor stabiliți în afara granițelor, în cadrul emisiunii sunt uneori invitați și oficiali ai statului sau lideri politici care ne oferă informații relevante pentru cei din diaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?