Urmărește emisiunea live
Români reținuți în centrele britanice de imigrare. USR PLUS cere Comisiei Europene să intervină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Delegația USR PLUS în Parlamentul European cere Comisiei acțiuni urgente pentru clarificarea modului în care mai mulți cetățeni europeni, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare.

"Delegația USR PLUS în Parlamentul European cere Comisiei acțiuni urgente pentru clarificarea modului în care mai mulți cetățeni europeni, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare și în condiții precare de detenție pentru perioade de până la 7 zile. Măsura detenției, condițiile de reținere și durata acesteia sunt în mod clar disproporționate și sunt obstacole serioase în stabilirea unei relații de parteneriat între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

Pentru aceste motive, cei 8 europarlamentari USR PLUS au trimis azi o scrisoare către președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, și vice-președintele Maroš Šefčovič, prin care solicită abordarea urgentă a acestei probleme în cadrul Comitetului mixt al acordului de retragere", se arată în mesajul transmis de USR PLUS pe Facebook.

"Este inacceptabil să fie tratați ca niște potențiali infractori"

"Plasarea în centre de detenție pentru imigranți a zeci de cetățeni europeni, printre care și români, este în mod clar o măsură disproporționată luată de Marea Britanie dacă ne uităm la riscul potențial al acestor oameni, de multe ori tineri care își caută un loc de muncă și nu sunt la curent cu noile reguli de muncă ce se aplică după ieșirea UK din UE. Aceștia sunt ținuți zile întregi în centre pentru imigranți fără să aibă acces la telefoane, fără să comunice cu familiile.

Este total inacceptabil ca cetățenii europeni să fie tratați ca niște potențiali infractori de către Marea Britanie, mai ales în condițiile în care încercăm acum să construim o relație de încredere și de respect reciproc după Brexit. Prin această scrisoare, cerem Comisiei Europene să intervină urgent pentru a pune capăt acestei practici, să investigheze situația acestor cetățeni transferați în centre speciale pentru imigranți și să asiste statele membre, inclusiv România, în repatrierea lor”, a declarta Alin Mituța, eurodeputat USR PLUS și inițiatorul scrisorii către Comisie.

Ce spune Comisia Europeană

Comisia Europeană a declarat, luni, că starea şi durata detenţiei unor resortisanţi ai UE în centrele de imigraţiei din Marea Britanie este o „sursă de îngrijorare”. Politico a raportat săptămâna trecută că aproximativ 30 de cetăţeni ai UE, inclusiv cetăţeni români, germani, greci, italieni şi spanioli, au fost reţinuţi la frontiera Marii Britanii şi ţinuţi în aceste centre până la şapte zile înainte de a fi trimişi în ţările lor de origine, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel