Roman dedicat inginerului Raiului, lansat sâmbătă la Gaudeamus
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Scriitorul Flaviu George Predescu lansează sâmbătă, 10 decembrie, romanul Paraclis 1980. Evenimentul va avea loc începând cu ora 12, la standul Editurii Rao. Romanul Paraclis 1980 este dedicat celui supranumit Inginerul Raiului, Eugeniu Iordăchescu, care, în anii '80, a salvat de la demolare mai multe biserici din București.

"În această scriere am construit mai multe povești despre rana de atașament, copilărie, prietenie, perseverență, loialitate, singurătate, putere și multe altele. În principal acțiunea are loc în Bucureștiul anilor 2007 și 1982. Este un omagiu adus acestui însemnat om, Eugeniu Iordăchescu, cel care a fost inginerul un amestec de ficțiune cu istorie. Acțiunea se petrece în două perioade distincte, dar totuși apropiate: la aproximativ 15 ani de la Revoluția din decembrie 1989 și în anii ‘80, la puțin după cutremurul din 1977, când Sistematizarea a intervenit brutal în vechiul București. În linii mari, la fel ca în precedentele romane, caut și în acesta să transmit mesajul că democrația unei țări se află mereu în pericol din cauza unor personaje obtuze.”, a declarat autorul în exclusivitate pentru DC News.

Subiectul romanului

În anul 2007, Eusebiu Iordan, un inginer octogenar care a salvat de la demolare mai multe biserici în  anii ’80, află cu stupoare o veste care tinde să îi schimbe întreaga perspectivă asupra Revoluției din 1989.

Ajuns, datorită spiritului său loial, într-un minister-cheie, Paul George Ionescu, un tânăr ingenuu, însă marcat de o traumă de separare din copilărie, descoperă o realitate care îl ia prin surprindere.

Laitmotivul interacțiunii destinelor unor oameni precum: Diplomatul, Arvinte, Eusebiu Iordan și Paul George Ionescu, în care multiple și nebănuite forme de putere se transpun, animă întreaga acțiune a romanului.

Cine a fost (în realitate) Inginerul Raiului, cel căruia îi este dedicat romanul

Eugeniu Iordăchescu (n. 9 noiembrie 1929 – d. 5 ianuarie 2019) a fost un inginer constructor român, supranumit inginerul Raiului, care a propulsat România în rândul primelor țări din lume care a aplicat procedee de translatare a clădirilor. El a fost inițiatorul și coordonatorul unui amplu proces de mutare prin translație a unui număr de 29 de clădiri, dintre care 13 biserici sau mănăstiri. Prima biserică salvată a fost Schitul Maicilor din București, o mică biserică ortodoxă construită în anul 1725. În iunie 1982 aceasta a fost translatată 245 metri, în spatele noilor construcții. Lista ansamblurilor salvate continuă cu biserica Olari, biserica Sfântul Ilie, biserica Mihai Vodă și clopotnița acesteia, Mănăstirea Antim, biserica Petru Iacob din Reșița, biserica Sfântul Ioan, biserica Sfântul Gheorghe, biserica Sfântul Ștefan „Cuibul cu barză”, ansamblul statuar de la biserica Domnița Bălașa, biserica Mănăstirii Râmeț, Palatul Sinodal. (sursa Wikipedia)

Despre autor

Flaviu George Predescu (n.1981) este autorul romanelor: Softul GE (RAO, 2016) – pentru care i s-a acordat premiul „Călătorul”, pentru debut în roman, de către Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara – și Perechea dragoste, perechea moarte (RAO, 2018) – răsplătit cu premiul Romanul anului 2018, acordat de Uniunea Scriitorilor din România. De asemenea, este autorul trilogiei de eseuri despre iubire: Chezășie pentru libertate (2012), Poetul merge mai departe (2013) și O dimineață de sâmbătă (RAO, 2021), precum și al volumelor de versuri: Secretul secretelor (2013) și Obsesia gesturilor (2014).

Filmuleț despre realizările lui Eugeniu Iordăchescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel